0

Предишни проучвания са доказали, че гледането на клипчета с котки увеличава енергията и създава позитивни емоции – имайки това в предвид, не е изненада, че да си имаш котка в дома също има прекрасни ползи за собственика на животинката. Ето някои от тях:

1. Ако имаш котка, помагаш на околната среда

Ако се тревожите за въглеродния си отпечатък, грижата за котка е по-добрият избор отколкото куче. Ресурсите необходими за изхранването на едно куче остават същото количество замърсяване колкото джип Land Cruiser, сочи проучване от 2009г. Котките, които типично се хранят повече с риба и по-малко с месо, замърсяват околната среда колкото малка и икономична кола .

2. Котките помагат да се справиш със загубата

Загубата на човек е унищожително за личността, но според учените един от най-добрите начини да се справиш, доколкото е възможно, е да имаш домашен любимец. Въпреки че са само животни, котките осигуряват подкрепа на страдащите. С котка до Вас, ще плачете по-малко и няма да изпитвате смазваща болка, твърдят учени. Хора, които са в траур, предпочитат да говорят с котки, за да изразят емоциите си и да се разкрият пред някой, който няма да може да им отговори, няма да може и да ги съди, за разлика от хората.

3. Могат да Ви помогнат да откриете и половинката си

82% от жени в британско проучване твърдят, че мъжете, които обичат животните, са по-привлекателни. Грижата за куче няма на помогне на любовния живот, но изненадващо 90% от жените смятат мъжете с котка до себе си за по-добри. Добра идея би било да добавите във Вашия профил, че имате котка, но не забравяйте, че котката е за цял живот, не само докато си намерите партньор.

4. Собствениците на котки са умни

Хората с котки е по-вероятно да имат диплома за висше образование отколкото притежателите на кучета. Освен това, собствениците на мъркащите животни са и по-интелигентни. Но сигурно не е заради котката, а защото времето, отделено за грижа за кучето е много по-голямо от това за мустакатите миньони. А според британско проучване колкото повече работите, толкова сте по-интелигентни.

5. Сърцето Ви ще е по-здраво.

Всеки домашен любимец намалява стреса, но котките се справят най-добре с тази задача. Грижите за тях не са много, а когато ги галите се успокоявате. Собствениците на котки са с 30% по-малък шанс да получат сърдечен удар, но е вярно и че тези, които имат котки са по-спокойни като цяло.

6. Борят самотата заедно с Вас

Котките са също толкова любящи колкото и кучетата. Особено за жените. Присъствието на котка в къщата е емоционално равно на това да имате любовен партньор в дома си. Котките помнят моментите на нежност и после ги връщат. Но котките са се развили. В продължение на хилядолетното съжителство с хората, те са се научили да издават звук подобен на плач на бебе, на който никой не може да устои.

7. Издават много на Вас и на другите около Вас за характера Ви

Собствениците на котки са по-интровертни и по- затворени, а тези, които имат кучета са душата на компанията. Хората, грижещи се за котки са смятани за по-скромни и по-малко манипулативни. Освен това, хората им се доверяват повече и те се доверяват повече на хората.

8. Котките помагат за съня

Хората спят по-добре с котките си, отколкото с хора. Особено жените предпочитат да заспиват с домашния си любимец, а не с половинката си. Според проучване, 41% от анкетираните смятат, че спят по-ползотворно заради домашните си любимци, а 20% твърдят, че животните намаляват хаоса в живота им.

9. По-малко алергии

Ако очаквате или имате бебешор в дома си, то е най добре да си вземете котка. Децата на годинка, живеещи с котка, се борели по-успешно с алергиите, сочи проучване. „Живеенето с котка ни предпазва не само от дразнения, причинени от други животни,а и от по-обикновени – алергии от прах, спори или трева.“, каза Маршал Плат, специалист по алергиите и инфекциозните болести.

10. Котките буквално могат да Ви спасят живота.

Котките имат репутация на безотговорни и груби животни относно хората, но те са спасили много човешки животи. Във Великобритания котка предупреждава собственика си кога той ще има епилептичен шок. Друга събудила притежаващите я, за да ги предупреди за повредена газова тръба и така спасила къщата и самите тях, а и себе си.

Има и котка с медал от война. Саймън е на борда на английски кораб, плаващ по река Яндзъ. Корабът е уцелен от снаряд, няколко души умират, а Саймън е ранен. Бинтована, котката продължила да си върши работата – убивала мишките, които застрашавали запасите от храна и давала морална подкрепа на екипажа. Саймън умрял след като корабът се върнал в Англия. Там, посмъртно, му е издаден медал за заслуги към родината.