0

Д есет години след последната книга на Дж. Р. Толкин на англоезичния пазар и 100 г. след написването й излиза "Берен и Лутиен" - приказка по действителната любов между автора на "Властелина на пръстените" и съпругата му, станала част от преданията на Средната земя. Илюстрациите в новия том са дело на Алън Лий, който е работил и по другите книги на Толкин.

Оригиналният текст от 1917 г., както и по-късните и му версии и пасажи, вплетени в отделни произведения на Толкин, се появиха по книжарниците днес в един том под редакцията на сина му Кристофър. Легендата разказва за любовта между Берен, който е човек, и Лутиен - безсмъртната дъщеря на лорда на елфите Тингол. Тингол не желае да даде ръката ѝ на смъртен, затова възлага на Берен задача, считана за неизпълнима - да върне откраднатите от причинителя на цялото зло в Средната земя Моргот три скъпоценни камъка Силмарили.

Толкин започва да я пише през 1917 г., вдъхновен от съпругата си и кратките им срещи, докато е войник през Първата световна война. Въпреки че не я публикува тогава, историята намира различни превъплъщения в текстовете му и е основен мотив не само в приказките от Средната земя, но и в живота му. Тя е в сърцето на посмъртно издадената му творба "Силмарилион", а имената на двамата герои са изписани на надгробните плочи на Толкин и жена му.