0

Ц арски офицер, участник в боевете по време на Сръбско - българската война през 1885 г. е бил първият дарител на предмети от античността за създадения точно преди 110 години старозагорски исторически музей.

Личността на роденият през 1860 година в Русе майор Петър Ангелов Ханджиев „изплува“ сред страниците на четиритомника „Офицерският корпус в България 1878-1944“.

По неизвестни причини, когато било вписвано дарението през пролетта на 1907 година тогавашният председател на археологическото дружество „Августа Траяна“ Атанас Кожухаров го отбелязал само със званието и фамилията.

При внимателна съпоставка се оказва, че тогава в армията е имало един-единствен офицер с тази фамилия.47-годишният русенец е служил в 24-и пехотен полк в Бургас, но негови поделения имало и в Града на липите. Най-вероятно майорът е бил командирован там и по време на полеви занятия войниците му са попаднали на артефактите.

В книгата са вписани 7 антични предмета:сред тях са първата намерена в този край мраморна оброчна плочка с изобразен на нея Тракийски конник и бронзова фигурка на конника. Към тях майор Ханджиев прибавил изработена от глина тежест за рибарска мрежа, част от каменнен чук и остриетата на копие и стрела.

Петър Ханджиев фигурира сред учредителите на археологическото дружество редом с тогававашния старозагорски митрополит Методий Кусев и писателите Петър Иванов и Атанас Илиев.

От записа в „Офицерският корпус...“ става ясно, че е бил участник в 4 войни: Сръбско българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Пенсионирал се е с чин полковник като началник на Второ полково окръжие в родния си Русе през 1918 година.

Днес името му е напълно забравено от русенци, никой там няма спомен за съдбата на семейството му.

Старозагорският исторически музей е сред най-старите в България, създаден е през май 1907 година по инициатива на група местни жители веднага след като в околностите на града е открита богата монетна находка. 110 години по-късно в трезорите му се пазят над 150 000 артефакта, като само монетите в основния фонд са 31 179.