0

Н ад 2000 каракачани ще си дадат юбилейна, двадесет и пета по реда си, среща на 20 август в местността Карандила над Сливен, която тази година е посветена на паметта на основателя на събора Коста Котавов – Гринята.

Около 8000 са каракачаните в България, голямата част от тях са обединени в девет регионални организации, коментира административният секретар на федерацията на каракачанските дружества Пенка Атанасова. От федерацията са разпратили покани до държавните мъже и жени да им гостуват, към момента само от канцеларията на премиера Борисов официално ги уведомили, че имат специални поздрави от него, но за 20 август той вече бил поел друг ангажимент.

Със сигурност на събора ще присъства народният представител от ГЕРБ Мария Белова, чийто корени са каракачнски.

В десетина големи казана на поляната ще ври курбан за всеки гост и участник, а от естрадата ще извиват характерни за каракачаните ритми музиканти от Поморие и Александруполи- Гърция.

В южната съседка живеят близо 700 000 каракачани, специален гост за българските им роднини ще бъде тамошният председател на федерацията Йоргос Муциакас.

Според легендата каракачаните са били сред последните оцелели защитници при отбраната на Константинопол при завладяването му от турците през 1453 години. В знак на траур за загубената столица на Византия те се заклели да носят завинаги черни облекли. От там е и произходът на наименованието на племето черни бегълци.

Според антрополога Георгис Кавадиас каракачаните са номадски народ с корени още от епохата на неолита. Само по време на събора на Карандила може да бъде наблюдавано традиционното каракачанско веселие, известно като гленди.