0

Н ад 230 000 туристи е посрещнал „Дворецът“ в Балчик до момента през тази година, което е ръст от 30 процента, съобщиха от архитектурния комплекс. Традиционно най-много са посещенията на румънци и българи, увеличили са се гостите от Германия, Полша и Чехия.

За сезон 2017 от Двореца подготвят за изпълнение амбициозния проект за възстановяване на култовата пушалня на кралица Мария. В Двореца вече са получени всички оригинални документи, скици и чертежи на пушалнята, която е изградена по проект на първата жена архитект в Румъния, Елжбета Лавранча.

Пушалнята се намира в най-западната част на Двореца, била е отдалечена от другите вили и до нея се е стигало с помощта на въжена стълба. По времето на кралица Мария там са се провеждали исторически срещи с участието на дипломати и държавни мъже. В пушалнята са се правели преговори и са се сключвали договори. Пушалнята е посещавана и от Марта Рут, която е популяризирала бахайското учение в Европа. Сградата е била квадратна в ориенталски стил, изцяло остъклена встрани, отгоре покрита с турски керемиди. В пушалнята се е сервирало кафе и наргиле с опиум, а майсторски създадената акустика давала възможност на кралицата да подслушва разговорите между тях и да е в течение на всички дворцови клюки и интриги.

Преди повече от 50 години историческата сграда е била затрупана от свлачище. Земната маса е разрушила горната й част, оцелял е само приземният етаж, който е около 100 кв. м. .След ремонтните работи Пушалнята ще бъде превърната в сцена за културни събития. Около 30 000 лв. са необходими за възстановяване само на сградата.