0

Бачковският манастир се готви усилено за предстоящите Коледни празници, когато ще посрещне туристи в буквално 5-звезден лукс. Реновираните стаи са със собствени баня с тоалетна, а за по-претенциозните гости монасите са подготвили апартаменти с красиви автентични холандски мебели в стил „рококо” и „барок”, като навсякъде има WI-FI. В обителта кипи ремонт на външната манастирска фасада, която се изчиства и фугира, а скеле е вдигнато на главната черква „Успение на Пресвета Богородица”. Майстори сменят 3 000 метра улуци навсякъде из сградите, а в манастирската кухня отсега планират празничното меню за 25 декември, когато дългите пости свършват.

Майстори сменят всички улуци в манастира

"В момента имаме 14 двойни стаи със самостоятелни баня с тоалетна, както и 5 апартамента, единият от които е патриаршеският. Отделно имаме 155 туристически места. Когато довършителните работи по новото ни южно крило приключат, ще имаме още 15-16 двойни стаи за туристи. Надяваме се ремонтите да свършат и да открием новото крило за Голяма Богородица на 15 август догодина”, обясни игуменът на обителта архимандрит Симон. Когато това се случи, манастирът ще разполага с общо към 230 места за поклонници и туристи. Цените не са никак високи, въпреки че условията са луксозни. В реновираните двойни стаи със собствен санитарен възел нощувката струва по 15 лева на легло, а апартаментите са между 50 и 70 лева на вечер в зависимост от това дали се отдават на организирана група или посещението е индивидуално.

Патриаршеският апартамент не се дава под наем. Той е предназначен само за Негово светейшество българския патриарх Неофит при визитите му в Бачковския манастир. Откакто е избран за патриарх обаче не се е случвало да остане и да преспи в обителта, припомня отец Симон, като уточнява, че Неофит е нощувал в манастира преди да бъде избран за глава на Българската православна църква през февруари 2013г.

Масивното писалище в работния кабинет в патриаршеския апартамент

Неговият апартамент е обзаведен с тежки тъмно червени пердета по прозорците, а столовете, както и останалата мебел, са уникални. Те са холандски в стил „рококо” и са дървени и тапицирани в същия тъмно червен цвят, каквито цветове са пердетата и мокетът. Патриаршеският апартамент е от две стаи – работно помещение с огромно и красиво писалище, покрито с елегантни дърворезби. Стената в работния кабинет е превърната в масивна библиотека, по която има изваяни дървени цветя, а леглото в съседната стая за главата на православната ни църква е изключително скромно.

Спалнята на патриарха в единствения апартамент, който не се отдава под наем

Всички останали апартаменти са в различни стилове и обзавеждане, което е направено с много вкус, а резултатът е постигнати уют и удобства. Те също имат две стаи и разполагат със собсвена баня с тоалетна, като не без значение е, че абсолютно всички помещения за гости са добре отоплени в студените зимни дни и нощи. За следващата година манастирът получи 199 000 лева държавна субсидия, част от която ще отиде именно за отопление и осветление. Годишната издръжка по това перо достига към 110 000 лева, тъй като обителта се отоплява с нафтови котли. Дизелът в момента никак не е евтин и за отопление през зимата Бачковският манастир харчи към 80 000 лева.

Другата част от субсидията ще отиде за реставрация на икони от 16-18 век. Ще бъдат заделени средства от субсидията и за манастирската библиотека, в която се съхраняват изключително ценни ръкописи и книги, образци на старопечатни книги, печатани в Цариград, които са на столетия.

Останалите апартаменти в обителта за туристи и поклонници също са обзаведени луксозно и уютно

Именно в един от луксозните апартаменти в обителта миналия ноември за около 10 дни е отседнал известният ни писател академик Антон Дончев. В Бачковския манастир той е написал последните щрихи на най-новия си роман „Сянката на Александър Велики”. Обителта е едно от любимите места за писане на академик Дончев, който често посещавал манастира заради тишината и уюта. Когато отишъл в края на миналата година, за да довърши романа си на спокойствие, имало готов само един апартамент, който братството му предоставило. „Той много обича да идва в манастира. Посещава ни почти всяка година и често се чуваме по телефона”, признава игуменът. Навремето Антон Дончев пак в Бачковския манастир довършил друг свой роман – „Трите живота на Кракра”, излязъл на пазара през 2007г. Като гост академик Дончев бил много скромен и тих, обяснява отец Симон.

Старинен часовник в патриаршеския апартамент в обителта

„Ние почти не можем да го видим. Само сутрин и вечер идва да хапне и това е. През останалото време пише. Сяда с монасите на закуска или вечеря, а между 15 и 16 часа задължително си прави кратка разходка из манастира, а ако е хубаво времето стига чак до село Бачково. Академик Дончев е увлекателен събеседник и вечерно време по час – два събеседваме”, казва игуменът. След което припомня, че когато писателят е довършвал романа си за Кракра Пернишки, се е интересувал от църковното право – какви функции има един епископ, как се избира и е попивал всяка дума на отец Симон. Писателят не е бил претенциозен нито към храната, нито към условията в обителта. „Роден е за монах, не капризничи. Много е скромен и не иска да се вдига шум около него”, смята архимандритът.

Санитарният възел в патриаршеския апартамент също блести от чистота

В манастира обаче имат условия към всички свои гости. Те трябва да са наясно, че в обителта се спазва благоприличие и с облеклото, и с поведението. Пушенето и алкохолът са забранени, а ако двойка иска да наеме апартамент или двойна стая, трябва да имат сключен граждански брак.

Даниела Янева помага в манастирската кухня отскоро, но е вече опитна в приготвянето на постните ястия

Манастирът на постно, за Коледа ще приготвят свинско с кисело зеле

Само постни ястия –боб чорба, лук яхния, славянски гювеч, катми без яйца, картофена супа, постни сарми, зеле на фурна, зелен фасул, пържени картофки с лютеница се готвят за монасите в Бачковския манастир, които за десерт опитват компот с плодове от тяхното собствено манастирско стопанство. 40-дневните им пости свършват на 25 декември, когато ще е празничният обяд с изключително вкусното свинско с кисело зеле. Месото и зелето също са от стопанството на манастира, както и всички останали продукти, слагани на трапезата на монасите. На Коледа за тях ще има и манастирско сирене собствено производство, и сланинка, и червено руйно вино, както и от прословутата джинджифилова ракийка, която също се прави в обителта. Празничният десерт ще е печена тиква и рачел. Не без значение е, че всички продукти са екологично чисти. За Бъдни вечер трапезата на монасите ще бъде отрупана само с постни ястия – лозови и зелеви сарми, варива – боб и леща, ошаф, варено жито, сушени плодове и традиционната питка с паричка.

Манастирското братство си произвежда всички продукти в стопанството. „И сирене правим – смесено краве с овче и козе, като по това време на годината предлагаме само краве сирене. Килограмът струва 25 лева, но всичко е на 100% екологично чисто, без никакви добавки. Седем месеца ни зрее сиренето, направено е както едновремешното. Имаме и собствен мед, който също е много качествен, но това лято реколтата от мед не бе много добра. В пъти по-малко изкарахме и цената на килограм е 20 лева. Медът ни е сертифициран и е био”, казва отец Симон. Сиренето им преди седмици било опитано от собственици на водещи фирми в бранша. Към 40 бизнесмени от цялата страна се изсипали в обителта и когато игуменът им дал да опитат манастирското сиренце, всички били възхитени, че това е вкусът, познат им от едновремешното селско сирене, което вече за съжаление го няма никъде.

Бачковският манастир очаква към 25 000 руски туристи тази зима

Към 25 000 руски туристи чакат зимата в манастира

Между 18 000 и 25 000 руски туристи се чакат да минат на път към Пампорово тази зима през Бачковския манастир. В момента обаче сезонът за туристи все още не е открит и в обителта е спокойно. От ноември до към средата на декември е най-слабото реме през годината откъм посещаемост, казват монасите. Хората започват да прииждат покрай предстоящите коледни празници. Посещенията на чуждестранните туристи са договорени с тур.операторските агенции, които включват в маршрута на групите разглеждане на обителта.

 

Слагат коледната ясла с младенеца по Игнажден

В дните преди 20 декември в Бачковския манастир отново ще подредят яслата с младенеца, която по традиция ще се намира в двора на обителта, пред входа на главната черква. Фигурките на младенеца, на Йосиф, на майка му Мария и на влъхвите ще бъдат обновени преди да бъдат подредени. Фигурките отзад са от шперплат, а лицата им са фотокопия от стенопис.