0

С къпите рокли и костюми да се сменят с носии и воеводски костюми. За това започна да агитира зрелостниците кметът на Враца Калин Каменов. Той самият си пада по комитските одежди, с които дефилира три поредни дни на фолклорния събор в Балкана миналото лято. Градоначалникът хвърли ръкавица към младите хора като предложи да бъде проведен конкурс за най-патриотичен клас абитуриенти. Това се случи на първото за годината заседание на Ботевския комитет, който организира честванията по повод гибелта на Войводата от края на май до втори юни. Каменов предлага наградата за победителите да е уникална екскурзия  „По стъпките на Ботев“, но не от Козлодуй до Околчица, а по местата, където големият български поет и революционер е живял, творил и преподавал у нас и в чужбина.

„Ботеви дни съвпадат с абитуриентските балове и аз отправям предизвикателство към младите хора. Вместо чалгата, клаксоните, тромбите и броенето до 12, по улиците на Враца да се чуят патриотични песни, които да извисят духа. Трябва промяна“, подчерта кметът.

Градоначалникът пое ангажимента да осигури средствата за наградата, без това да спъва бюджета на Ботевския организационен комитет. Каменов разкри, че самият той е имал "щастието“ да извърви  пътя на Войводата през Румъния и Унгария и ще го помни цял живот.

„Трябва нашите деца да бъдат рационално и патриотично настроени, да бъдат отговорни към своето училище и град, към традициите на своя край. И нашата роля като възрастни, като публични личности и граждани е да сме мотиватори на тази идея и да ги провокираме да са креативни“, посочи още кметът.