0

А мерикански ученици пуснаха лодка преди 2 години, която акостира в Норвегия. Учениците са сложили в 1,8-метровата лодка снимки, есенни листа, жълъди, дребни монети. Тя е била оборудвана с проследяващо устройство, но то замлъкнало през част от пътешествието. Намерил я норвежки ученик на 1 февруари в Смола, малък норвежки остров, съобщи The Guardian.

Американски ученици пуснаха лодка преди 2 години, която акостира в Норвегия. Учениците са сложили в 1,8-метровата лодка снимки, есенни листа, жълъди, дребни монети. Тя е била оборудвана с проследяващо устройство, но то замлъкнало през част от пътешествието. Намерил я норвежки ученик на 1 февруари в Смола, малък норвежки остров, съобщи The Guardian.

"Когато я пускаш, нямаш представа къде и дали въобще ще стигне, как ще пътува - каза Каси Стюмиест, изпълнителен директор на неправителствената организация "Образователни пътища" в щата Мейн, която работи по проекта с училището на американските деца от 2018 г. - Тези деца обаче влагат надеждите и мечтите си в него и си мисля, че понякога това помага."

Учениците са пуснали лодката в Атлантическия океан и са следили пътя й, но е имало продължителни периоди, през които джипиесът замлъквал. Включил се отново през сезона на ураганите, като през август и септември бил на същата географска ширина като Ирландия. След това пак замлъкнал, но на 30 януари научили, че лодката сякаш е достигнала малък остров западно от Норвегия.