0

С ретроспективна изложба, събрала над 50 маслени платна от различни периоди и премиера на новата белетристична книга „Будни съниша“ отбеляза три дни в аванс 50-годишния си юбилей старозагорецът Светлин Стоев.

Човекът, който близо 2 десетилетия отдава , за да сътвори стандарта за Българското каракачанско куче и за да бъде разработена специална селекционна програма за отглеждането на породисттия пес признава, че в живота си е срешал много предатели, но никога не е бил предаван от четириногите си питомци.
За да го поздравят с юбилея на едно място в кулоарите на старозагорската регионална библиотека „Захари Княжески“ се събраха художници, артисти, писатели, литературни критици, рокери, кучкари и любители на силните преживявания от цялата страна.

 

Наздравица

Без да изневери на стила си, облечен в неизменното кожено елече, с неизменните джинси и кубинки на краката Голямата брада вдигна наздравица с пожелание да намери време от тук нататък , за да нарисува всичките си усешания.

Като написани от Хайтов, но в пъти по-добре оприличи разказите на Стоев издателят Марин Георгиев, а поетът Таньо Клисуров лаконично отбеляза „Това че е художник сигурно дава известно обяснение за езиковия колорит на Светлин. Но аз познавам много художници – в картините си са колористи, но в словото си са далеч по-скромни.“

Роден в Стара Загора, възпитаник на полувисшия институт за учители по изобразително изкуство в Дупница Стоев има зад гърба си над десет самостоятелниизложби и безброй награди. Излагал е картини в най - престижните галерии на страната .Изрисувал е десетки платна за уникалния средновековен замък-реплика край село Равадиново.

 

Когато „Да!“ и просто „Да!“

Негови творби са собственост на частни лица на галеристи от България,Норвегия, Белгия, Холандия, Дания, Германия, Австрия, Франция. Критиците го определят като мрачен романтик – сюрреалист, а хората които го познават, твърдят, че „Да!“ при него е винаги „Да“ и никога нещо по-различно.

Пребродил е България в търсене на последните живи представители на каракачнската порода.Отделял е от залъка си си, за привлече към каузата си специалисти, които в началото не вярвали, че начинанието му ше има успех. От развъдника му „Бурен“ излиза мъникът, подарен преди години на премиера Бойко Борисов, а от това потекло е и кученцето, отпътувало за резиденцията на руския президент Путин.

Признава, че истински щастлив се почуствал когато през февруари 2003 година българското каракачанско куче е било признато за порода от "Американския кенел клуб" /АКС/. И в момента отглежда няколко наследника на легендария Караман, запечатан в киноепопеята „Време разделно“, а в много от платнатната му главни „герои“ са точно кучетата.

Едно такова платно юбилярът подари на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, а приятелят му , юристът Александър Георгиев го изненада с документален филм , озаглавен „Да съхраним светлината“.