0

16-годишна бъдеща актриса беше избрана за „Девойка Кюстендилска пролет“ на грандиозен спектакъл в центъра на областния град. За 52-ри път в града на черешите се проведе единствения по рода си конкурс в цялата страна. В проявата се включиха общо 14 момичета от Кюстендил, като всяка една от тях се представи в три тура – официални тоалети, спортни облекла и народни носии. Водещи на проявата бяха актьорите Диана Любенова и Станимир Гъмов.

След три часово грандиозно шоу, с пълно единодушие на журито беше избрана 16-годишната Милица Стойчева. Девойката е ученичка от ПГИМ „Йордан Захариев“. „Изобщо не очаквах, че ще спечеля и съм много щастлива. Благодаря на семейството ми, на приятелите и на журито. Тази победа е за всички участнички. За конкурса се записах спонтанно. Занимавала съм се с народни танци, скоро се надявам да се занимавам и с актьорско майсторство. Голямата ми мечта е да стана актриса. Пожелавам на всички кюстендилци да бъдат много усмихнати, да се радват на всички моменти и да бъдат все така красиви и добри”, заяви минути след избора Милица Стойчева. Нейни подгласнички станаха станаха Ивана Митрева и Виктория Стоичкова.

Победителката в конкурса получи 1500 лв. от Община Кюстендил, а нейните подгласнички по 850 лв.

За пореден път избора на „Девойка Кюстендилска пролет“ събра стотици кюстендилци на централния площад „Велбъжд“. Сред тях имаше предимно младежи, които с нетърпение очакваха изпълненията на Тита, Стивън Ачикор и Дичо.

Традицията по тържествено посрещане на пролетта в Кюстендил датира от 1966 година. На този празник се избира девойка, която символизира идването на пролетта, младостта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот.