0

Б ългаринът Иван Кристофф, известен като Човека паяк, измисли специален часовник за спасителни операции.

Той ще е със сапфирено стъкло, антимагнетичен титанов корпус, с гравирана българска национална символика и ще бъде произведен в лимитирана серия. Уредът ще има опция за обратно отброяване на златния час, който е от значение за бърза медицинска помощ и спасяване на човек в беда. Циферблатът ще е разграфен по градуси, а часовникът ще дава възможност за изчисляване на натоварването с тежести при спасителни акции с въжета. Сплавта на корпуса пък включва метал от фюзелажа на самолети на родните ВВС. "Часовникът ще е с надписи на кирилица и върху корпуса ще бъде упоменато, че е българско производство", заяви експертът по височинно спасяване за „Телеграф“.

Цели

Българинът с канадски паспорт от години развива бизнес и доброволческа работа в областта на височинната аварийна работа. Както по-рано през годината „Телеграф“ съобщи, той развива проект за бъдещи спасителни мисии на огромна височина, включително от най-високите сгради на света, сред които Бурж Халифа в Дубай и Си Ен Тауър в Торонто. Идеята на Кристофф е в София да бъде създаден т.нар. Дом на спасителя на бъдещето - доброволчески център, който ще събере всички съвременни методики и технологии за издирване и аварийно спасяване на бедстващи по суша, въздух и вода в градове и планини.

База

Първоначално Кристофф имал идея в центъра опит да обменят и служители на МВР от службите пожарна и гражданска защита, но с времето се отказал заради сложните отношения с тежките държавни структури. „Ето защо просто ще действам сам. „В Дома на спасителя ще разполагаме с всичко необходимо за осъществяването на спасителна акция от най-висока степен на сложност“, обясни Кристофф. Идеята му е там да се базират минипожарни автомобили, офроуд мотори, офроуд джип, както и спасителен джет, който ще се транспортира до водоеми. В бъдеще в близост до центъра трябва да се изгради и хеликоптерна площадка, откъдето машина на дома ще може да се отправя на спасителни мисии най-вече в Рила.