0

Е лените, често изобразявани като впряг за шейната на Дядо Коледа, слабеят на Арктически остров близо до Северния полюс вследствие на климатичните промени, които намаляват храната им през зимата, съобщи Ройерс.

Средното тегло на възрастен елен на архипелага Шпицберген - редица острови в северна Норвегия, е спаднал от 55 кг през 90-те години до 48 кг като част от промените, настъпили в арктическия живот в резултат на покачващите се температури.

"По-горещите лета са чудесни за елените, но зимните условия стават все по-тежки", каза екологът от института "Джеймс Хътън" в Шотландия професор Стив Олбън, който ръководи проучването с норвежките изследователи.

По-мразовитите зими предполагат снегове, които падат много по-често, докато дъждът може да замръзне в ледена покривка и затруднява тревопасните при намирането на растителна храна. Някои елени умират от глад и женските често раждат недоразвити малки.

През лятото растенията се превръщат в богата храна, която осигурява здрави женски с по-голяма вероятност да заченат през есента - бременността при тях трае седем месеца. Проучените диви стада са се разрастнали до около 1400 животни от 800 през 90-те години.

"Засега имаме повече, но по-малки на размери елени", каза още Олбан.

Разрастващата се популация означава още и по-голямо съревнование за дефицитната храна през зимата.

Професорът цитира известната детска книга "Дядо Коледа" от Реймънд Бригс, в която шейната е теглена от два елена. Той попита ще бъдат ли достатъчни те, ако са по-дребни и по-слаби.

Температурите на Арктика се покачват по-бързо от средното за света ниво на фона на натрупването на парникови газове в атмосферата. Повечето изследвания за глобалното затопляне около Шпицберген се фокусират върху полярните мечки, които ловуват тюлени във водата вместо сухоземни обитатели, сред които елени, полярни лисици и бяла яребица.

Популацията на полярната лисица се покачва бавно, защото процъфтява през суровите ледени зимни месеци, тъй като те се хранят с мъртвите елени.