0

Т оп 10 на Чудесата на десетилетието награди българският еврокомисар Мария Габриел. По покана на "Стандарт" тя пристигна специално в София за юбилейната церемония от най-голямата кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство у нас "Чудесата на България". 

Топ 10 на Чудесата на десетилетието награди българският еврокомисар Мария Габриел. По покана на "Стандарт" тя пристигна специално в София за юбилейната церемония от най-голямата кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство у нас "Чудесата на България". 

На събитието участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на комисията по култура в 44-ото НС Вежди Рашидов, председателят на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка /БАКБ/ Цветелина Бориславова, посланикът на Мароко у нас Н.Пр. Закия Ел Мидауи, кметове на над 10 града, историци, археолози, общественици.

Церемонията се проведе при 30% заетост на зала "София" и при спазване на необходимата дистанция и всички мерки за дезинфекция и безопасност. В юбилейната 10-а година кампанията "Чудесата на България" се провежда с международното партньорство на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра". Неин президент е световноизвестният тенор маестро Пласидо Доминго. Кампанията "Чудесата на България" е носител на голямата награда на "Европа Ностра" за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство.

Най-голямото тракийско светилище в Родопите – Перперикон, в което са вложени стотици хиляди за реконструкция и консервация, се радва и на двуцифрен ръст на туристите. Първите следи от живот на Перперикон са от края на шестото хилядолетие пр. Христа.

В Скалния град на траките се е намирало прочутото светилище на бог Дионисий. Има сведения, че пророчества за походите си е получил на Перперикон и Александър Македонски.  През Средновековието Перперикон е бил епископски център, средище на духовния живот в Родопите.

ПРАИСТОРИЧЕСКИ ГРАД НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО - Провадия Солницата

 

Някога солта е била по-скъпа от живота. Около нея преди 7 000 години се ражда и първият град в Европа – Провадия Солницата. Там се добивало бялото злато на древността. Днес над 100 000 туристи посещават праисторическото селище, в което бе открит и царски гроб на 64 века.

Добиваната в древността сол край Провадия била в огромни за времето си количества - годишно около 10 тона, и служела за разменна монета. Кюлчетата се съхранявали в каменни крепости, в които древните хора пазели солта от нашествия и грабежи. В близост е и крепостта Овеч, която е била форпост на Византия срещу нахлуващите от север войнствени племена.

КРЕПОСТ НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО - "Перистера"

Гълъби показали на един римски центурион къде да бъде мястото на Перистера. По заповед на император Константин Велики той вдига непристъпна крепост над Пещера, запазена и възстановена в днешно време. Строежът й започва през IV век на днешния хълм Св. Петка върху светилище на бесите, останки от което се виждат и днес. Перистера е единствената крепост у нас с църкви в две от кулите. Крепостта се посещава от над 20 000 туристи годишно. Измежду стотиците немерени монети, най-ценна е тази на римския император Тиберий II Константин. Той е управлявал само 4 години (578-582) и в света до този момент е позната само още една такава, която днес се пази в Турция.

МАНАСТИР НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО - Бачковски манастир и Кръстова гора

Бачковският манастир „Успение Богородично“ е една от най-обичаните и посещавани свети обители у нас. Основан е през 1083 г. от Григорий Бакуриани – велик доместик на западните войски на византийския император Алексий I Комнин и брат му Абазий. Първоначално се развива като център на грузинското монашество. Още в края на XI в. светата обител е прочута с книжовната си школа. През последните години манастирът бе основно ремонтиран. При реставрацията на стенописите в най-стария манастирски храм - "Св. архангели", на бял свят излязоха уникални и древни стенописи. Освен Бачковския манастир, в Родопите има още три места, където господства чувството за пълно опиянение. Това са Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора – притегателен център за хиляди туристи от страната и света. Били са тракийски светилища, отразяващи вярванията на предците ни за света, като Кръстова гора е била считана за отражение на божественото.

ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО - Белоградчишки скали и пещерата "Магура"

Сякаш сам създателят е ваял в продължение на 230 милиони години причудливите скали над Белоградчик. Скалните приказки, които през 2012 г. над милион българи обявиха за чудо на България, привличат днес над 130 000 туристи годишно. В пясъчника и варовика се образували и над 100 пещери.

Днес Белоградчишките скали са се превърнали в огромна туристическа атракция, която се посещава от над 130 000 туристи годишно. Сред атракциите, които се предлагат, са  полет с балон, джип-сафари, разходка с планински електрически велосипед, провеждат концертни и оперни спектакли. На 20 километра от скалите се намира „Магурата" - първата пещера у нас, открита за посетители. Известна е с рисунките, които са уникални и са признати са за едни от най-интересните шедьоври на праисторическото изкуство в Югоизточна Европа.

СЪКРОВИЩЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО - Панагюрското злато

Най-красивото ни златно съкровище - Панагюрското, обикаля целия свят и събира възхищението на милиони туристи. Всяка година то се излага в Панагюрище в специално построена зала за срок от 40 дни. Това е единственото място, в което всеки от 9-те съда е изложен в собствена витрина от бронирано стъкло и може да се види в детайли.

Археолозите вероятно още дълго ще спорят дали антиките са заграбени от наследника на Александър Македонски в Тракия - Лизимах, и заровени или са били собственост на тракийския цар Севт III. Всички обаче са единодушни в едно - в света няма друго съкровище, което да се сравнява по блясък и слава с Панагюрското. С него са свързани много легенди, като най-интересната е, че  съкровището е имало очи. В очите на ритоните, по-силно от златото блестели брилянти, които са изгубени или откраднати още с откриването му.

ГРОБНИЦА НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО - Гробницата в Свещари и резерватът "Сборяново"

Уникалният археологически резерват „Сборяново“, близо до Исперих, в последното десетилетие получи световна слава, тъй като освен атракция за туристите, е притегателен център за много изследователи. Там са събрани тракийска гробница на владетеля на гетите заедно с десетки могили, останки от антична столица, за която се твърдеше, че е в Румъния и мюсюлманското светилище с много легенди - Демир баба теке. Тракийската гробница е една от най-впечатляващите за периода си. Тя хвърля светлина върху живота на едни от най-добрите воини – гетите, както и за големия им владетел Дромихед. С уникалната си украса от розетки и волски глави, свързани с гирлянди, тя е една от най-красивите. Ако гробницата на Дромихед ни пренася в бойните времена на гетите, то Демир баба теке разказва за духовния живот две хилядолетия по-късно, запазил духа от времето на траките и лечебните извори. 

АНТИЧЕН ГРАД НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО - Хераклея Синтика

Казват, че местността Рупите е заредена с космическа енергия. Не случайно там се намира както храмът на Ванга, така и един от най-древните градове в света – Хераклея Синтика, който с архитектурата си съперничел на древния Ефес. Откритите ценни находки през последните две години засилиха туристическия интерес към античното селище. Над 70 000 вече го посещават годишно, запленени от статуята на император Август, огромната канализационна система, която е без аналог, и уникалните „лъвски глави“. Сред невероятните находки са още красива и изключително добре запазена мраморна глава на женска статуя, както и голяма мраморна статуя, вероятно на благодетеля на града - Тиберий Клавдий Бакхий.

СИМВОЛ НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО - Царевец и Трапезица

Столицата на Второто българско царство е най-желаната туристическа дестинация, която се посещава от 500 000 туристи всяка година. Всички обекти на хълма Царевец са изцяло реставрирани и достъпни целогодишно. Уникална атракция е аудиовизуалният спектакъл "Звук и светлина", който чрез цветни светлини, музика, камбанен звън и лазери представя моменти от българската история. Напълно обновен е и хълмът Трапезица. Реставрацията на крепостта бе с помощта на пари от държавата и на азербайджанската фондация за историческо и културно наследство "Гейдар Алиев". Днес туристите могат да се качат на историческия хълм по екопътека или чрез релсово съоръжение - фуникуляр.

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКА АТРАКЦИЯ НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО - Остров "Света Анастасия"

Единственият обитаем български остров, който през вековете е бил и монашеска обител, и затвор, днес е най-голямата ни морска туристическа атракция, посещавана от над 50 000 души годишно. Остров „Света Анастасия“ е обитаван ІV-VІ век. Централно място в него заема манастирът, който е построен 10-века по-късно. Той е действал до 1923 г., а след това в продължение на няколко години е бил превърнат в затвор. Кръстен е на Света Анастасия, която е легендарна лечителка. Музеят, разположен в Голямата манастирска сграда, е интерактивен и пресъздава по увлекателен начин историята на острова. Има и зала с пиратско съкровище, като по чудо спасено от потънал кораб. Света Анастасия е част от културния афиш на Бургас и там се провеждат множество концерти.