0

Т я е не просто руса красавица. Нито пък поредното надъхано момиче, което е решило да се яви на конкурс за красота. Напротив. Емилиана Стоименова е много повече. През 2019-та не само грабна титлата „Мисис България“, но наскоро стана и първа подгласничка на Мисис Европа.

Тя е не просто руса красавица. Нито пък поредното надъхано момиче, което е решило да се яви на конкурс за красота. Напротив. Емилиана Стоименова е много повече. През 2019-та не само грабна титлата „Мисис България“, но наскоро стана и първа подгласничка на Мисис Европа.

Заради пандемията традиционният конкурс за първи път се проведе онлайн и тя успява да впечатли всички. И с право! На нея короната й отива, защото е родена победител и кралица. Всъщност, ако трябва да се опише с няколко думи от тези, които я познават, всеки би казал, че Емилиана е извън клишето. Тя е над сивото на деня. Не обича да върви по утъпкани пътеки, а до ден днешен в джоба си пази ехото на голямата любов - Вършец. В същото време майсторски играе с думите и ги ниже в стихове. Сигурно точно любовта към поезията я потапя и в магията на старопрестолния Велико Търново, където завършва „Българска филология“. В същото време е майка на две прекрасни деца, а от 11 години работи в Министерството на икономиката като пиар. Казва, че професията сама я е открила. И някъде там, между всички интереси, твори и на друг фронт - сладкарството. Приема го за изкуство и не случайно извайва истински шедьоври - бутикови торти.


Как обаче решава да се впусне в поредното предизвикателство

и да се бори за титлата „Мисис България“? Всъщност всичко започва от разговор с нейна приятелка, докато са на басейн. Тя я подтиква да кандидатства за конкурса, защото вижда потенциала й дори в това поприще. Нещо повече - признава й, че направо си я представя с короната на главата. Реплика, която всъщност предрича какво ще се случи занапред. В първия момент Емилиана отказва, защото смята, че това не е нейната среда. Впоследствие обаче на шега решава да пробва. Подава документи в последния момент и го приема за поредното предизвикателство. Нещо като скок с парашут и доза адреналин. Но този скок се оказва успешен и тя наистина печели короната.

„Бях много изненадана въобще, че спечелих. Това никога не е била моята среда. Не съм нито модел, нито влогър, плувах в други води. Но се случи и беше приятно изживяване, защото срещнах много нови хора.

Преживях нови емоции, а понякога човек има нужда да излезе от коловоза. Затова не съжалявам, че го направих“, разказа Емилиана.

За съжаление пандемията се оказва спирачка да реализира целите, които си е поставила като носителка на короната. Иска да акцентира на теми, свързани с образованието, но заради усложнената обстановка с коронавируса не успява. В същото време титлата я задължава да се яви и на другия конкурс - “Мисис Европа“, който е като продължение на предишния. За първи път обаче той се провежда онлайн, което е нож с две остриета. Оказва се обаче, че може да плува успешно и в тези води. За да се яви на него, снима видео, което грабва всички. В него тя „разказва“ по свой начин за приказката, наречена България. За красотите на страната ни, традициите ни. Така по свой начин запознава хората с родното ни кътче. Всичко се оказва с щастлив край, защото Емилиана печели гласовете на хората и това буквално я изстрелва към върха. Избрана е за втората по красота жена в Европа.

Конкурсът трябваше да се проведе в Естония

но за първи път беше онлайн. Затова смятам, че е голяма победа. България е малка страна и да излезеш на сцената с имена от Украйна, Испания, Италия, да пребориш такава конкуренция, за мен е постижение“, обясни Емилиана. Тя разказа, че за съжаление няма създадена платформа и не може да комуникира с другите носителки на титлата. Общо всеки е бил самостоятелен играч. Не знае какво ще се случи и занапред.

„Не знам дори дали ще имаме възможност да връчим короните на новите момичета другата година. Все пак това е невероятно преживяване. Но не съжалявам, че заради пандемията нямах възможност да участвам на място. За мен това не е самоцел“, каза още красавицата.

В момента Еми пише книга. Отдала се е на проза, която обаче възнамерява да изостави за малко, за да събере поезията си във втора книжка. След първата „От джоба на ехото“ мечтае да реализира и друга. Сега дори посещава курс по творческо писане. И както винаги иска да се учи от най-добрите. Така творчеството й получава подкрепа от име като Камелия Кондова.

„Тя ме насърчава. За мен е „великан“, дава ми криле. Творчеството е смисълът, не короната. Радвам се, че имам подкрепата на хора от нейна величина“, сподели Еми.

Паралелно с всичко останало, отделя време и за сладкарството

Това са моментите, в които отново твори - този път не с думите, а с ръце. Създава истински шедьоври, защото тортите й наистина впечатляват. Тя ги приема за изкуство, всяка една от тях носи послание, има идея. Въпреки това засега не смята да се развива професионално в това отношение. Казва, че евентуално може да го направи след 10 години, когато има повече свободно време.

„И тук се уча от най-добрите. Човек трябва непрекъснато да се учи и развива, не бива да влизаме само в една ниша. Сладкарството ми носи наслада, страст, удоволствие. Да извайваш с ръцете си е мисловен и творчески процес. Много хора ме насърчават да открия своя сладкарничка, но това е трудоемко. Изисква поне 15 часа работа. Може да стане след време“, каза тя.

Вече 11 години пък Еми работи като пиар в Министерството на икономиката. Казва, че професията я открива сама и то случайно. През 2009 година кандидатства за работа, като й се налага да направи избор между парламента и това министерство.

„В парламента обаче ми предложиха да съм коректор на стенограми. Прецених, че няма смисъл да отида там, защото това го мога. Щеше да ми е скучно, нямаше какво да науча. Затова избрах да постъпя на стаж в икономическото министерство. След това ми предложиха да остана и вече съм там 11 години“, разказа Емилиана. Признава, че работата й харесва заради динамиката и социалните контакти.

„Не умея да почивам, винаги трябва да върша нещо. Самата професия е трудна и натоварваща. Нямаме нормиран работен ден, но на мен ми доставя удоволствие. Контактите с хора ме обогатяват. Никога не съм търсила баланса и смятам, че съм постигнала вътрешна хармония. Дори това ме зарежда. Не ми тежи нищо от това, което нося. Добре се чувствам в кожата си“, обясни Еми. Децата й пък се радват изключително на постиженията й и са горди, че мама е Мисис България. А какъв ще бъде новият коловоз, по който Емилиана ще поеме, тепърва ще видим. При нея винаги има изненади!