0

Светът може да свърши през октомври тази година – в интернет за пореден път се възроди конспиративната теория за „злокобната и мистериозна“ планета Нибиру, чието съществуване не само не е потвърдено научно, но и дори е отречено многократно. Според теорията въпросната „тайнствена планета“ обикаля около Слънцето по голяма, разтеглена орбита. На всеки 3600 години, а според някои автори на 12 хил. години, преминава

през центъра

на Слънчевата ни система. Сега за пореден път се появиха твърдения, че тя ще премине през Слънчевата система и този път фатално близо до Земята. Смята се, че това ще предизвика катастрофални промени в климата на Земята, както и всевъзможни катаклизми – страховити земетресения, бури и прочее.

Предишните очаквания бяха Нибиру да се сблъска със Земята през декември 2015 година, а преди това и през септември. Според някои наблюдатели на планетата X тя е трябвало да се удари в нашата през декември 2012 година, което съвпада с апокалипсиса, предречен от календара на маите (както всички знаят, това не се случи).

Съвсем естествено „злокобните“ съобщения за поредния Апокалипсис, които циркулират в мрежата, са най-често анонимни и съответно доста нереални от информационна гледна точка, но за сметка на това има съвсем

реални опровержения

и конструктивна критика от страна на учените. Така например астрономът Юрий Ефремов, който е член на комисията за борба с лъженауката на Руската академия на науките обяснява някои особености на мита за Нибиру.

В древната шумерско-акадска митология Нибиру представлява не докрай изучено космогонично понятие, свързано с Мардук - върховен бог и цар на богове и смъртни във Вавилония. Макар да се предполага, че с това понятие е свързана някаква точка на нощното небе (предположително в съзвездието Дракон), теорията за тайнствената планета, която веднъж на 3600 години минава между Марс и Юпитер, е нищо повече от фантазия на конспиролозите и няма практически никакво отношение нито към реално съществуващите астрономически знания, нито

дори към митологията

върху която уж се основава.

В последно време, неясно защо, мнозина асоциират Нибира с хипотетичната девета планета на Слънчевата система, за чието вероятно съществуване в началото на миналата година заявиха специалисти от Калифорнийския технологичен институт Майкъл Браун и Константин Батигин. Между другото, въпросната девета планета, също събра доста теории на конспирацията, подобно на снежна топка. Например преди известно време из мрежата циркулираше новината, че гравитационното поле на „Планетата Х“ ще пренасочи множество опасни астероиди към Земята.

Също така почти заедно с „ренесанса“ на теорията за Нибира се появи и съобщението, според което от 15 до 29 ноември жителите на Земята ще трябва да разчитат на каквото и да е друго осветление, но не и на такова директно от Слънцето. Според странната информация учени от НАСА предупреждавали, че нашата планета ще попадне цялата в мрак за най-малко две седмици през ноември тази година (това е близо месец след „края“ покрай Нибира), твърди директорът на агенцията Чарлз Болдън. Мракът на нашата планета щял да бъде предизвикан от

паралелното нареждане

на две други планети. Става въпрос за минаването на Венера покрай Юпитер, което ще доведе до изсмукване на голямо количество водород. На повърхността на Слънцето се очаква силна експлозия. Като резултат от нея температурата на звездата рязко щяла нарасне, а през следващите 15 дни ще се възстановява на предишното ниво.

Стигна се до там, че в НАСА чак са опровергали информацията за настъпващия двуседмичен мрак. Сътрудниците на агенцията заявиха, че никога не са пускала информация за това, че Земята за две седмици ще потъне в мрак. „Всички подобни сведения са измислица на медиите, публикували съобщенията. Освен НАСА с опровержение излязоха и от Европейската космическа агенция, които определиха информацията като фалшива. Учените смятат, че паралелизмът в космоса е възможен, но

не може да доведе до тежки последствия

за Земята.

Междувременно учени от Лунната и планетна лаборатория към университета на Аризона установиха, че обект с маса между тази на Земята и Марс може да се крие в Койперовия пояс зад Нептун, изпълнен с хиляди астероиди, комети и планети-джуджета, съобщи сайтът Space.

През януари миналата година друга група астрономи прогнозира, че съществува планета с размера на Нептун зад Плутон, около 25 пъти по-далече от Слънцето, отколкото е планетата-джудже. Тя беше наречена "планета 9".

"Обектът с планетна маса", описан от учените от Лунната и планетна лаборатория, изглежда се отразява на орбитите на редица космически тела в Койперовия пояс. Орбитите на повечето от тях са наклонени под определен ъгъл спрямо Слънцето.

Ъгълът на орбиталните равнини на най-далечните обаче се отклонява средно с 8 градуса. Това е сигнал за

наличие на по-масивен обект

който изкривява околното пространство с гравитационното си поле.

Планета 10, предположена от Катрин Волк и Рену Малхотра от Университета на Аризона, е различна от тази, която бе предвидена от Майк Браун и Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт. Обектът на Браун и Батигин е много по-далечен леден гигант (на 200 AU от Слънцето), десет пъти размера на Земята, докато планетата на Волк и Малхотра е по-малка и много по-близо. Всъщност, едната не изключва съществуването на другата, тъй като планетите джуджета, повлияни от орбитата на Деветата планета са много, много далеч.