0

Р окхитът "Джулай морнинг" на "Юрая Хийп" отново огласи скалите край каварненското село Камен бряг за 1 юли, но тази година нашумялата банда "Jeremy?" измести легендарния Джон Лоутън от Джулая.

На сцената в "Огънчето" с нови мечти ще заредят публиката групите "No Planet", "Ivo Ruev Band", "Pleasure". Хедлайнер на празника бе създадената в Каварна група "Jeremy?", нашумяла с избора да бъде подгряваща на три от концертите в турнето на "Queen". Рок хитовете звучаха още в полунощ, а музикалният маратон продължи до 6 часа сутринта.

Нестандартно ще отбележат Джулая група ентусиасти, които организират бягане от Слънчевия часовник на входа на Морската градина до фара на Военноморския музей във Варна. Старта е точно в 5 часа сутринта, за да има време до изгрева, които е половин час по-късно, отбелязват ентусиазираните инициатори. Нещо по-различно като изживяване предлагат и от варненския велоклуб "Устрем". Джулайският велопоход тръгва в 18,30 от Катедралата и предвижда спане на палатки в района на Паша дере. Ще има осигурен транспорт за храна и багаж.

Празникът Джулай Морнинг носи името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 година и е най-традиционният хипи празник в България, възникнал във Варна в края на 70-те години на миналия век. Тогава Джулая е бил повод младите да говорят свободно за музиката, която им е била забранена, за песните, които пеят, за свободната любов и така да изразят протеста си срещу тоталитарното управление на страната. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за тях.

Шабла също ще събере феновете на рока за "Джулай морнинг" с групата "Легендите" и вечните български рок песни. За събитието е запазен централния плаж на къмпинг "Добруджа" - сред най-съхранените кътчета на Българското Черноморие. И на Шабленския бряг рок маратонът ще продължи до изгрев слънце с "Нашият град","Сто години", "Нямаше кой да ни каже", "Да те жадувам" и други хитове.

В Каварна на 2 и 3 юли вдига завеса Рок фестивалът, който всеки път също е споделена емоция независимо от световните имена в афиша.

В Бургас забиваха Уикеда, Контрол, Хоризонт и други, а на Северния плаж в Шкорпиловци свириха Фанданго и румънците Scarlet Aura.

На откритата сцена в местността "Огънчето" това лято за първи път от близо десетилетие няма да стъпи Джон Лоутън. Тази година той пя на Дунавския бряг край Тутракан.