0

И ма редица фактори, заради които сексът над 50 години е далеч по-уникално преживяване в съпоставка с всяка друга предходна възраст. Все пак има неща, за които трябва да сме подготвени.

Дамите над 50 не трябва да забравят, че менопаузата ще промени физиологията им, и то по не най-приятния начин. Но имаме добра новина! Съобщава я д-р Джулиана Морис, сексексперт: „Работя с много жени, които споделят, че преминаването през менопаузата е положителна повратна точка в тяхната сексуалност“. Това означава, че възрастта носи някои предизвикателства в спалнята, но със сигурност не е причина да спрете с това.

Влага

Загубата на естроген води до изсъхване на влагалището, което води до атрофия и болезнен секс, но и за това си има мехлеми. От друга страна, ако успеете да поддържате редовни сексуални контакти, ще запазите деликатните тъкани на вагината влажни и еластични за по-дълго време. Още един плюс, с който се ползват дамите над 50, е, че най-накрая могат да хвърлят тези месечни календари. „Без проблемите с месечните периоди, интимността може да бъде по-спонтанна и по-малко стресираща. Но докато свободата след менопаузата да имате полов акт, без да се притеснявате за забременяване, може да е освобождаваща, все пак е важно да използвате защита - особено ако не сте моногамни. Има множество проучвания, цитиращи рязко нарастване на полово предавани инфекции в старческите домове “, казва сексологът Александра Файн.

След 50 имате повече сексуална свобода. Една от големите радости да си по-възрастен е, че можеш да се настаниш в тялото си по-добре, без страхове и задръжки да ти пречат“, допълва Антония Хол, сексексперт. Файн се съгласява: „Жените често казват, че в младостта си са били загрижени за сексуалното си представяне. Но сега познават и обичат телата си каквито са и нямат време за лош секс!”

Любовните ласки след 50 са полезни. Също както е добре да ходите на фитнес, да се храните правилно и да посещавате личния си лекар редовно. Според д-р Джъстин Лемилър, научен сътрудник в Института „Кинси“, поддържането на сексуална активност в по-зряла възраст е полезно не само за физическото здраве, но и за психологическото. „Според проучванията зрелите хора, които правят повече секс, имат по-добра памет“, казва той. „Хората с емоционални връзки живеят по-дълго.“

Позиции

Някои позиции са по-безопасни от други.

Сексът може да бъде физически натоварващ. Старите движения и пози може да предизвикат или да засилят проблеми с бедрата, коленете или гърба. Опитайте позиции, които използват по-големи мускулни групи, като мисионерски, лъжици и кучешки стил. След като разберете любимия си, не бързайте, вече не сте на 20, и се съсредоточете върху дъха си, съветват експерти. Колкото по-дълбоко дишате, толкова повече кислород получавате, което означава по-интензивни оргазми. Така че включете го, дишайте дълбоко и се наслаждавайте!