0

От изгрев слънце днес в каменното село на Западните Родопи Ковачевица настана оживление на чаршията. Първо ковач запали огнището на ковачницата си, грънчар нареждаше грънците си, калайджия започна да калйдисва бакъри и тави, дърворезбар и кошничар също демонстрираха майсторлъка си. Така се даде началото на първия Детски фолклорен сбор "Минало в бъдещето“- село Ковачевица.

Около обед започнаха да излизат на мегдана, който тук се нарича бърчината, пременени в различни народни носии красиви девойки и момци от детско-юношеските танцови ансамбли, които по късно следобед дадоха начало на Сбора. Преди това юноши и девойки от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство “Пейо Яворов” от Гоце Делчев запалиха скарите, върху които започнаха да подскачат цвърчейки пържоли, кюфтета и кебапчета.

Заприиждаха десетки автомобили с гости, които предвидливо бяха спирани с бариера извън селото. Повечето от дошлите на Сбора също бяха облечени в народни носии, което придаде допълнителен чар на събитието. Точно в 16,30 часа камбанен звън от камбанарията на храма “Свети Николай”, построена в 1848 година даде началото на Сбора. Веднага десетки се хванаха на хорото пред сцената, построена пред Народно училище “Йордже Димитров”. В 17 часа първи се качиха красивите младежи и девойки от детско-юношеския танцов ансамбъл “Пламъче” от София. Скованата специално за Сбора дървена сцена едва побра 60-ната изпълнители, облечени в красиви шопски носии. След тях се изредиха фолклорна формация "Пеещи пендарчета" при IV-o ОУ „ХР. Смирненски" в петрич, танцова формация "Неврокопчанки" от Гоце Делчев и др.