0

С алата и палачинки с авокадо могат да ви помогнат в борбата с килограмите, ако преминете към диета с плода.

3-дневният план включва ядене на едно авокадо на ден заедно с други храни, насърчаващи отслабването. Има редица ползи, ако заложите на плода в менюто си.

Ситост

Сред тях са увеличаването на чувството за ситост и оттам намаляване на апетита. Причина за това е, че авокадото е сред храните с високо съдържание на фибри. Това не само се отразява на апетита ви, но и намалява риска от високо кръвно налягане и понижава нивата на холестерола. Хапвайки по-голямо количество от диетичните фибри на авокадото, ще повишите качеството на храненето си, ще намалите обиколката на талията си, ще ограничите консумацията на сладки храни и ще намалите риска от метаболитен синдром. Едно авокадо от 100 грама има 7 грама диетични фибри, така че, като ядете едно авокадо със среден размер, вие консумирате 27% от препоръчителното дневно количество фибри (25 грама за жени и 38 грама за мъже).

Витамини

Авокадото е богато на хранителни вещества и антиоксиданти, които помагат да поддържате жизненоважните си органи здрави. То укрепва имунната ви система. В едно средно голямо авокадо, което е приблизително 100 грама, има 20 различни витамина и минерала и ви гарантира между 10 и 20% от дневната ви доза на всеки от тях. При изяждането на един плод поглъщате витамини К, B9, C, B5, B6, E и много други. Освен на витамини авокадото е богато мононенаситени мастни киселини и помага за понижаване на серумния LDL холестерол, серумните триглицериди и подобрява нивата на добрия холестерол (HDL) в кръвта. LDL холестеролът може да се отложи по стените на артериите и да доведе до инсулт и инфаркт. Необичайно високите нива на плазмените триглицериди могат да доведат до атеросклероза, може да насочат тялото ви към развитие на инсулинова резистентност и диабет.

Стрес

Авокадото също може да допринесе и за намаляване на оксидативния стрес в тялото. Той възниква, когато нивата на вредните реактивни кислородни видове се повишат поради стрес от околната среда, лоши хранителни навици, психически стрес, болест и излагане на UV лъчи. Антиоксидантите и олеиновата киселина, присъстващи в авокадото, помагат за намаляване на оксидативния стрес и предотвратяват увреждането на ДНК, намаляват риска от сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност, свързано с възпаление затлъстяване и предпазват протеините и липидите в тялото ви от промяна от реактивни кислородни видове.

Примерно меню

Ден 1

Рано сутрин: 2 супени лъжици семена от сминдух, накиснати в чаша вода

Закуска: средна купа салата от киноа с 1/2 авокадо

Междинна закуска: чаша зелен чай

Обяд: Маруля с риба тон, авокадо, домат, краставица, халапеньо, лилаво зеле и сок от лайм и чаша мътеница

Втора междинна закуска: чаша черно кафе и един солен крекер

Вечеря: сотирани зеленчуци с малко парче пилешки гърди или средна купа варена леща

Ден 2

Рано сутрин: чаша вода с 1 чаена лъжичка ябълков оцет

Закуска: 2 бъркани яйца с 5 резена авокадо, половин ябълка и два бадема

Междинна закуска: чаша зелен чай

Обяд: салата от нахут и авокадо и чаша кокосова вода

Втора междинна закуска: чаша черно кафе с половин чаша пуканки

Вечеря: сьомга от авокадо с лимоново масло и зеленчуци и една чаша топло нискомаслено мляко

Ден 3

Рано сутрин: 2 супени лъжици семена от сминдух, накиснати в чаша вода

Закуска: 2 палачинки с авокадо и пшенично брашно

Междинна закуска: чаша прясно изцеден сок от папая

Обяд: салата от пуешко и авокадо и чаша кокосова вода

Втора междинна закуска: чаша зелен чай и един солен крекер

Вечеря: пилешки гърди, пълнени с авокадо и бланширан спанак, аспержи и моркови, и малка лъжица нискомаслен ванилов сладолед за десерт.