0

В манастирските рецепти традиционни български подправки, като джоджен и чубрица, намират широко приложение. Но не само те са в основата на вкусната храна в магерниците (б.р. - манастирските кухни). Трябва още и мерак – да е от все сърце, за да си оближеш пръстите, дори при най-обикновените неща. Но преди всичко е молитвата, издават тайната си готвачите. Ето идеи от gotvach.bg.

Ориз

Продукти:

1 и 1/2 ч.ч. ориз
1 глава кромид лук
1 голяма червена или зелена чушка
10 черни маслина
1 морков
2 с.л. доматено пюре
1 малка тиквичка
150 г пресни гъби
сол
олио
магданоз, накълцани стръкчета
1 с.л. сух джоджен

Приготвяне:

Изплакнете ориза в 7 води и го отцедете. Залейте го с вряла вода 1:2 и оставете да ври, докато абсорбира течността. Отделно в по-голям съд загрейте 80-100 мл олио и запържете последователно накълцания лук, нарязаните на кубчета моркови и чушка, нарязаните на филии гъби. Щом омекнат, добавете маслините, нарязаната на ситно тиквичка и овкусете с малко сол, а може да добавите и черен пипер на вкус.

Добавете доматеното пюре, а след като зеленчуците омекнат, прибавете ориза и разбъркайте.

Овкусете с подправките и щом оризът е напълно готов, свалете от котлона. Разбъркайте с малко накълцан магданоз.

Кюфтенца

Продукти:

500 г телешка кайма
200 г свинска кайма
4 скилидки чесън плюс още 3
1 малка глава лук
1 ч.л. чубрица
млян кимион на вкус
1 дафинов лист
сол
черен пипер
1 кг домати
80 мл олио

Приготвяне:

Омесете каймата с 4 скилидки пасиран чесън, наситнения лук, сол, черен пипер, кимион, малко червен пипер и 2 с.л. олио. Объркайте добре. Оформяйте малки кюфтенца и ги пускайте да се изпържат в сгорещена мазнина. Обелете доматите, като ги бланширате преди това за по 20-30 секунди в гореща вода. Накълцайте ги ситно. Загрейте олиото в тенджера и запържете 3 скилидки чесън за кратко.

Добавете доматите и оставете сосът да се свари, докато се редуцира, като добавите дафинов лист. Накрая овкусете със сол и черен пипер. Пуснете кюфтенцата в соса и оставете да врат заедно около 10 минути.

Поднесете кюфтенцата по манастирски с малко скълцан магданоз.

Паприкаш

Продукти:

1 кг телешко месо
1 к.ч. олио
3 глави лук
2 ч.л. червен пипер
2 скилидки чесън
6 домата
1 кг чушки
1 кг картофи
2 люти чушки
1 к.ч. вино
1 ч.л. оцет
2 с.л. олио
1 ч.л. брашно
1 с.л. ситно нарязан магданоз
8 с.л. кисело мляко
сол

Приготвяне:

Изпичате пиперките, обелвате ги, почиствате ги от дръжките и семената и ги нарязвате на парченца. Стривате чесъна с малко сол, прибавяте оцета, виното и 1 с.л. олио. Разбърквате и заливате с тази смес пиперките. Почиствате и измивате месото. Нарязвате го на порции, посолявате го леко и го задушавате в сгорещената мазнина.

Прибавяте ситно нарязания лук и също го задушавате. Когато поомекне, поръсвате с червения пипер и брашното, прибавяте обелените и настъргани домати и наливате 1 к.ч. гореща вода. Изчаквате ястието да заври и прибавяте обелените и нарязани картофи. Варите на умерен огън.

След четвърт час прибавяте пиперките заедно с маринатата, в която са стояли и лютите чушки. Посолявате и оставяте паприкаша да къкри още 5-6 минути на тих огън. Поднасяте ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Джолан

Продукти:

1 свински джолан
3 печурки
1 голяма глава бял лук
1 глава червен лук
3 кисели краставички
2-3 стръка чесън
2-3 с.л. олио
100 мл бяло вино
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 дафинов лист
1-2 зърна бахар
1 ч.л. универсална подправка

Приготвяне:

Залейте джолана с подсолена вода. Добавете дафиновия лист и бахара и варете до пълна готовност. Отцедете месото, обезкостете го и го нарежете на дребни късчета. Загрейте мазнината и запържете за кратко лука и гъбите, нарязани на филийки. Добавете нарязаните на лентички кисели краставички и запържете за 1-2 минути.

Сложете късчетата джолан, овкусете със ситно нарязан пресен чесън, черен и червен пипер и зеленчукова подправка.

Заливам продуктите с бяло вино и задушаваме за 10 минути минути на тих огън. Сервираме свинския джолан с гарнитура от пържени картофи и украса от зелени подправки.