Е дин от класическите вицове гласи как един мъж се хвали на приятел, че можел да замести жена си в кухнята и се захванал с работата, като изпекъл супата. Кулинарите обаче на тази шега не се смеят, защото знаят как наистина има цяла поредица от печени супи. Повечето са подходящи за есенния и зимния сезон, но има и универсални, които стават по всяко време. За да не натежаваме на читателите, добавихме от receptite.com и още няколко идеи за супи, подходящи за лятото.
Със зеленчуци на фурна
Продукти:
1 глава червен лук
2-3 малки глави чесън
7-8 малки домати
1 червена чушка
босилек
магданоз
черен пипер, сол
зехтин
Приготвяне:
В тази класическа рецепта за печена супа, с доматите и лукът се нарязват на четвъртинки. Прехвърлят се в голяма тава, поливат се със зехтин и се овкусяват със сухите подправки. Пекат се за 20 минути на 200 градуса. После се прибавят чушката и скилидките чесън, които също се подправят. Тавата се връща във фурната за още поне 20 минути. След печенето доматите и чушките се белят. Всичко се прехвърля в тенджера и се пасира. По желание се добавя малко захар, за да се тушира киселинността на домата. При печенето зеленчуците пускат много сос, но ако прецените, може да добавите още малко вода при пасирането, докато получите желаната гъстота.
Спаначена със сирене
Продукти:
400 г спанак
150 г сирене
1 глава лук
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
1/2 ч.ч. ориз
черен пипер
сол
Приготвяне:
Лукът и спанакът се нарязват на ситно и се запържват в олиото. Налива се 1 л вода и след като заври, се сипва оризът. Посолява се, подправя се с черен пипер и се оставя да къкри около 30 минути. Преди супата да се свали от огъня, в нея се натрошава сиренето и се застройва с разбитото с киселото мляко яйце.
Спаначена със сирене
С пържени гъби по френски
Продукти:
150 г гъби
1 л бульон (пилешки, телешки или зеленчуков)
1 голяма глава лук
2-3 с.л. масло
3-4 с.л. брашно
мащерка
сол
бял пипер
1 жълтък
1/3 ч.ч. течна готварска сметана или неподсладено кондензирано мляко
лимонов сок по желание
Приготвяне:
Гъбите се почистват и нарязват на филийки, изпържват се до златисто в половината количество масло, изваждат се в чиния. В тенджера нарязаният на полумесеци лук се запържва в останалото масло (може да се добави малко зехтин, ако лукът е повечко), докато леко се карамелизира от естествените захари в него. Слага се брашното и се бърка енергично, за да се разнесе навсякъде. Добавя се бульонът и след като заври, се слагат подправки (сол, мащерка, бял пипер) и вода, колкото е необходимо. След като лукът омекне и е готов, се разбиват отделно жълтъкът и сметаната и се добавят към супата. Накрая се слагат и гъбите, супата ври още няколко минути, за да се смесят ароматите. Подправя се с лимонов сок по желание.
С пържени гъби по френски
Градинарска
Продукти:
4-5 картофа, нарязани на кубчета
1 морков, нарязан на колелца
2 глави лук, нарязани на едри ивички
1/2 ч.ч. грах
1 ч.ч. розички броколи
1 ч.ч. нарязани на кубчета тиквички
1 бр. домат, настърган
4-5 с.л. олио
1/2 ч.ч. фиде
сол
целина
щипка чубрица
магданоз
Приготвяне:
Лукът и морковът се слагат във вряща вода и след като омекнат, се прибавят картофите, тиквичките, грахът, доматът, подправките и фидето. Когато всички продукти омекнат, се добавят броколите и след около 5-7 минути супата се сваля от огъня. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз.
Градинарска