0

Продължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието.

Снимките са само илюстрации, а не са към съответна рецепта.

Пандишпан с мляко

Разбиваме 10 жълтъка с 300 г пудра захар в продължение на половин час, прибавяме 200 г брашно и настъргана кората на един лимон. Разбъркваме хубаво сместа. Най-накрая прибавяме разбитите 10 белтъка. Леко разбъркваме и изсипваме върху тавичка, намазана с масло и посипана с брашно. Печем отначало в силна, а след това в умерена фурна. Оставяме пандишпана да изстине напълно, нарязваме го на желаните форми и заливаме с килограм горещо мляко, в което сме разтопили 18-20 бучки захар и два праха ванилия.

Щрудел

Вземаме половин килограм брашно, три четвърти чаша олио или масло, половин чаша вода, малко сол, на върха на ножа сода. Замесваме тесто, което разделяме на две части. Едната част разстиламе с точилка, да покрие дъното на тавичката, в която ще печем щрудела. Поръсваме счукана галета, настъргваме половин килограм ябълки, посоляваме ги с малко захар, канела и галета и върху тях разстиламе другата половина тесто. Печем в силна фурна. Нарязваме щрудела, след като изстине напълно, и го поръсваме с пудра захар.