0

Н ай-възрастният работещ художник илюстратор в света – 98-годишният Любен Зидаров, показа отхвърлените рисунки на Хари Потър в новата си изложба „Отсечки“.

Това е истинската изненада за почитателите на твореца – 4 невероятни илюстрации, посветени на малкия магьосник и неговите приятели. Те са част от общо 10 и кориците, които Зидаров рисува на 95-годишна възраст, специално за българското издание на Хари Потър.

Скандал

Добрите намерения обаче завършват със скандал в социалните мрежи, заформен между издателството и българските фенове на Хари Потър, които се обявяват против илюстрациите и творческата интерпретация на образите. На поредния софийски Панаир на книгата през декември 2019 г. издателският проект с оформлението на Любен Зидаров е удостоено с наградата „Златен лъв“, а в англоезичната социална мрежа на световните почитатели на поредицата, българската интерпретация е оценена като една от най-добрите за годината. Въпреки това БГ издателството залага на съмнителния „вкус“ на родните „фенове“ и прекратява без ясно обяснение изпълнението на договора в частта му за издаване на книгата с илюстрации на Любен Зидаров. Заради юридически защитените права над бранда „Хари Потър“ невероятните рисунки на Любен Зидаров остават забранени за публиката.

Договор

Първите проекти са изпратени по каналния ред и не след дълго е получено предаденото чрез агента на Дж. К. Роулинг нейно одобрение заедно с ласкателния коментар, че е „останала приятно изненадана, че в такава малка страна има толкова интересен илюстратор“. След дълги месеци на мълчание и уклончиви отговори издателството е прекратило без ясно обяснение изпълнението на договора в частта му за издаване на книгата с илюстрации на Любен Зидаров (но ги изплаща на 100%), разкри синът на художника – изкуствоведът Филип Зидаров. Впоследствие илюстриран „Хари Потър“ на български език все пак излиза от печат, но с творбите на английския илюстратор Джим Кей. Макар „лично избран“ от самата Дж. К. Роулинг и неин „любим художник“, той е ярък пример на онази първа, уви, също световна, лустросана и безвкусна линия в разбирането за илюстрацията за деца, принизяваща облика на книгите до този на опаковките за детски храни, добавя наследникът.

Килим

До 10 май отхвърлените рисунки могат да се видят в галерия „Академия“, където да представени произведения на художника, създавани в диапазона на 7+ десетилетия – живопис, графика, илюстрация, текстил, впечатляващата поредица от самоиронични автопортрети. Освен Хари Потър ярко впечатление прави портретът на съпругата, поетесата Богдана Зидарова от 1949 г., както и най-новия смешен автопортрет със сламената шапка на Ван Гог, завършен преди по-малко от месец. Зидаров изследва с чувство за самоирония в различните възрасти като грешник, като някой от героите на своите илюстрации, а някои от портретите са разположени върху колоните по цялата им височина. Акцент в изложбата е стенният килим „Моят град“, предоставен за изложбата от Националната галерия, където се съхранява. Заедно с килима е експониран и проектът, изпълнен с темпера, като зрителите могат да оценят високото качество на изпълнението на гоблена, създадено под зоркия поглед на Любен Зидаров в ателиетата на творческия фонд на СБХ през 1970. „Моят град“ е шедьовърът на Зидаров, събирателен образ на градове, в които Зидаров е пътувал, които е изучавал за различни свои илюстрации. В композицията съжителстват изток и запад, екзотика и цивилизация в декоративен лабиринт, който може да бъде обхождан и изучаван с часове.

Стана доктор хонорис кауза

На 4 май 2022 г. Художествената академия почете своя възпитаник Любен Зидаров, присъждайки му званието „доктор хонорис кауза“. На официалната церемония присъстваха министърът на културата Атанас Атанасов, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по култура Мирослав Боршош, художникът Ставри Калинов и други. „Това е една изложба, която трябва да бъде видяна. Мисля, че много добре се получи нареждането й в пространството на галерията на Художествената академия. Там ще бъде и самата тържествена церемония, която съвпада с една годишнина, а именно – 125-ата годишнина на Националната художествена академия“, заяви ректорът на НХ Георги Янков.