0

М алките къдрограви пеликанчета, излюпени в резервата „Сребърна“, започнаха да се обучават на важни умения за оцеляване в природата, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

Малките къдрограви пеликанчета, излюпени в резервата „Сребърна“, започнаха да се обучават на важни умения за оцеляване в природата, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

Експертите условно наричат преминаването към следващ самостоятелен етап от живота на птиците ходене на „детска градина“. Поотрасналите защитени пернати се струпват на групи, а възрастните ги приводняват, учат ги да плуват и да ловят риба.

Тази година „Сребърна“ се радва и на няколко двойки розови пеликани, размножаващи се основно в делтата на Дунав, Гърция или Турция. И те са се сдобили с поколение, което експертите следят чрез система за видеонаблюдение. За разлика от предходни години числеността на розовите пеликани е по-малка – само около 20 екземпляра, но се отчита по-дълъг престой в колонията.

Любителите орнитолози могат да наблюдават уникалните птици още около месец. В края на юли и началото на август пеликаните започват да отлитат на големи ята и обикновено скитат по поречието на Дунав.

В момента във водните площи на резервата се наблюдават неми лебеди, лопатарки, сиви гъски, зеленоглави патици, а в северната част има чапли от смесената колония. Техният размножителен период също е в разгара си.