0

С тволови клетки от кожа на маймуни, отгледани в лаборатория, съживиха сърцата на пет болни макака.

Експериментът цели осигуряване на обширен и безспорен източник за подмладяване на клетки при присаждане на пострадали от инфаркт, посочват японски изследователи в научното сп. „Нейчър”. Това може да премахне необходимостта от набавяне на стволови клетки от ембриони или от самите пациенти, на които се прави трансплантация.

Екипът е използвал т.нар. индуцирани плурипотентни стволови клетки. Те се създават чрез стимулация на зрели, вече обособени клетки, като кожните.

В резултат те се връщат в неутрално детско състояние, от което могат да се развият в друг тип човешки клетки.

Има и трета категория стволови клетки, които могат да се извлекат направо от човек. Тези „възрастни” стволови клетки са дълбоко в някои органи, включително и в сърдечния мускул, и могат да заменят увредените клетки.

Възрастни стволови клетки от сърцето са използвани експериментално при жертви на инфаркт. Терапията с ембрионални стволови клетки е обещаваща при лечението на тежка сърдечна недостатъчност.

При опитите с маймуни екипът използвал молекула от клетка в имунната система, която съответства както на донора, така и на реципиента и предотвратява реакция на защитната система на тялото да идентифицира и отхвърли „натрапените” клетки.

Маймуните са приемали и леки имуносупресанти. Клетките подобрили работата на сърцето, макар че е имало проблеми с аритмия. Но новите клетки не са били отхвърлени.