0

19 години – толкова време се изниза, откакто дизайнерът Джани Версаче се прости с живота на стълбите пред дома си в Маями. Убийството му в утрото на 15 юли 1997-а разтърсва не само света на модата. Няма как да е иначе, защото в материята на това престъпление са забодени нишки от много сюжети, а иглата за тях е в ръката на мафията.

Последният ден на Версаче, както обикновено, започва в кафенето на „Оушън драйв” на 200 метра от дома му в Маями бийч. 50-годишният моделиер ходи там, защото получават италианска преса, а Версаче държи да е в час със събитията на Апенините и да се осведомява за тях на родния си език.

По „Оушън драйв” той върви без охрана – познава отлично трасето и никога не е срещал проблеми. Наоколо всичко изглежда безметежно - слънчеви лъчи къпят улицата, вятърът носи мирис на океан.

В този момент изстрели раздират идилията - Версаче тъкмо е стигнал дома си, когато пред него изскача млад мъж. Той два пъти стреля в тила му и моделиерът се строполява, а около тялото му се събира кървава локва.

Линейката пристига бързо, но лекарите са безсилни и Версаче издъхва на път за болницата.

Убиецът го пресреща на стълбите на дома му в Маями.

Часове по-късно полицията разпространява информация за атентатора. Оказва се сериен убиец, въпреки уж крехките си 27 години. Минава седмица и ченгетата откриват престъпника мъртъв. В докладите си записват, че се е самоубил със същото оръжие, с което е ликвидиран Версаче. В графа „Мотиви”

отбелязват: ревност на хомосексуална основа.

Междувременно роднините на дизайнера се прощават с него, кремират го разпръскват праха му във фамилното имение край градчето Чернобио в Италия. В душите им обаче витае съмнение дали знаят цялата истина за смъртта на Джани.

Според частния детектив Франк Монте, нает от самия Версаче малко преди смъртта му, набеденият за убиец Андрю няма нищо общо със случая. „Джани стана жертва на американската мафия - категоричен е Монте, - той не само че не е човекът, застрелял дизайнера, но и въобще цялото убийство не е свързано с любовна ревност или други подобни глупости, с които бе хвърлен прах в очите на хората. Джани бе убит, просто защото отказа да участва в мръсните игри на мафията, която използва слуховете за неговата хомосексуалност, за да лансира версията, че уж отхвърленият любовник отмъщава на бившия си партньор. В това няма нищо вярно!

„От години Джани знаеше, че определени мафиотски кръгове са организирали

нелегално производство с неговата марка.

Логото на компанията също е продукт на интелекта на Джани Версаче. Те натрупаха милиони, но явно се полакомиха за още, защото предложиха на Версаче да им съдейства и така да изперат още по-бързо мръсните си пари. Той ми сподели, че категорично им е отказал, но проблемът не приключва с това - искаше да спре работата на тази нелегална фабрика и да ликвидира напълно възможността някой да пере пари чрез името му. Било е много наивно да вярва, че ще успее - това е бизнес за милиарди долари в световен мащаб”, отбелязва Монте.

Мафиотска следа лансира и книгата „Метастази”. Авторът й Джузепе ди Бела е бивш член на калабрийската Ндрангета. В изданието си той твърди, че дизайнерът е убит заради дългове към нея и е използван от кръстника й Паоло ди Стефано да пере кървави пари през модния си бизнес.

"Имаше реки от пари, спечелени от наркотрафик, от изнудване, от рекет, от лихварство, планини от пари, които трябваше да бъдат изпрани през Версаче", твърди Ди Бела.

В "Метастази" той описва и как калабрийската мафия планирала да открадне праха на покойния моделиер от гробището край семейното му имение на езерото Комо. Акцията трябвало да стане в навечерието на Новата 1998 година, но плановете били осуетени.