0

М орето изхвърли мъртва акула в района на „Траката“ край Варна. За изхвърлената от морето бодлива Черноморската акула свидетелстват снимки, публикувани от Десислав Александров във фейсбук групата „Забелязано във Варна“.

Морето изхвърли мъртва акула в района на „Траката“ край Варна. За изхвърлената от морето бодлива Черноморската акула свидетелстват снимки, публикувани от Десислав Александров във фейсбук групата „Забелязано във Варна“.

Потребители в мрежите коментират различни вероятности за появата на находката, като има предположения, че е възможно да това да е част от изпаднал улов от рибарска лодка.

„Черноморската акула е нежна, тя не се лови с мрежи, а само с въдици и не е опасна. Няма как да е попаднала в мрежа и да е била изтървана. Лови се предимно през януари и февруари. Сега обаче по време на кризата, пласирането на такъв улов е малко трудно, затова май и никой не се наема да я лови.

Но като при всички живи същества, е възможно да има някакво заболяване, нещо я е уморило, но не мога да ви кажа какво", коментира дългогодишният рибар и тартор на рибарската общност на „Карантината“ Георги Недев-Гочара.

Черноморската акула (Squalus acanthias) е вид хрущялна риба от семейството на Бодливите акули. Наричат я още морско куче. Средно достигат дължина до 150 cм, но има регистрирани случаи на 180-200 cм. При достигане на зрялост теглото ѝ е около 7 кг , като най-едрите представители могат да достигнат 14 кг.