0

Млад мъж от великотърновското село Самоводене превърна автомобила си в истинска стихосбирка на народния поет Иван Вазов. Всеки път, когато излезе с возилото си на улицата Деян Здравков привлича погледите на хората около себе си. На предния капак е залепено фолио с лика на Вазов, а до него е изписан текста на най-емблематичното му стихотворение „Опълченците на Шипка”. От двете страни отзад на возилото пък на фона на родния трибагреник са изписани стихове от други две произведения на класика „”Кочо” и „Възпоминания от Батак”. Младият Деян вярва, че с патриотичното си возило, както сам го нарича, ще събуди заспалия родолюбив дух и ще провокира повече от младите ни сънародници да отдата почит на националните ни герои и будители. „Срамота е, че има хора, които не само, че не знаят „Опълченците на Шипка”, но дори не знаят от кого е написано то. В България все повече започва да властва простотията. Страната ни отива към гибел. И една от причините за това е и съвременното училище. Бългaрската история трябва да се учи не по 2-3 часа, а всеки ден. Не може американскияте журналисти от края на 19-ти век да наричат Баташкото клане най-голямото и свирепото в световната история, а ние да се правим, че то изобщо не е съществувало. Престъпно е да отричаме историята си, такава каквато е била тя в действителност”, възмущава се младият мъж. Сега той все пак е решил да реализра и първоначалната си идея като на двете предни врати постави образите на Ботев и Левски за да бъде патриотичният му автомобил напълно готов.

Идеята за облицовката на колата хрумнала на 29-годишния мъж преди няколко години. Първоначално той искал да постави образите на Христо Ботев и Васил Левски. След това обче се спрял на Иван Вазов и неговата най-известна творба. Самият Деян твърди, че знае наизуст стихотворенията на българския поет и се прекланя пред родолюбието, което струи от тях. За практическата реализация на идеята помогнал приятелят му Михаил Мартинов, който направил колажа на компютъра си, а след това го дал в софийска печатница да бъде разпечатано на фолио. Целият труд продължил около десет дни. Михаил твърди, че досега и друг път е правил подобни фолиа, но за първи път токова силно се вълнувал при изработката на фолиото с образа на Вазов и неговите „Опълченци”.

Самият Деян Здравков определя себе си като един обикновен българин, родолюбец и националист, но не краен, а в добрия смисъл на думата. Той обича българския фолклор, а на първия имен ден на любимата му дъщеря Гергана е облякъл в българска народна носия за да почувства още от малка духа и силата на своите деди и прадеди. Той има и една идея, която също смята да реализира с помощта на кмета на селото. А именно на следващия Гергьовден да събере всички именници, които да отпразнуват празника си на мегана в центъра на село Самоводене. Идея, която съселяните му със сигурност ще посрещнат с възторг.