0

Е дин век след откриването на гробницата на Тутанкамон Големият египетски музей ще отвори врати до пирамидите в Гиза, недалеч от столицата на Египет Кайро. Планираната дата за официалната церемония е през ноември. 

Музеят съхранява около 100 000 древни артефакта и бе обявен за най-големия музей в света, посветен на една цивилизация. В него ще бъде изложена и пълната колекция от 5000 предмета, открити в гробницата на момчето крал, включително 2000 артефакта, показвани за първи път от откриването на гробницата му през 1922 г. Най-голямата атракция, разбира се, е маската на Тутанкамон, един от най-ценните предмети в света. Масивна 11-метрова скулптура на Рамзес II на повече от 3200 години ще посреща посетителите на централния вход на музея.

Знаков

Големият египетски музей е знаков проект на правителството на страната, монументално начинание, започнало преди 20 години, което поради политическата нестабилност в страната, както и заради пандемията, изостана с няколко години от предварително начертания график. Сградата с площ от 60 000 кв. м е построена върху парцел от близо 500 000 квадратни метра, на около 2 км от платото с пирамидите в Гиза, посочва в. „Нешънъл“. Само за дизайна на сградата на музея, създаден от ирландската архитектурна фирма Heneghan Peng, са платени около 1 милиард долара. 

На 500 000 квадратни метра той ще може да посреща над 15 000 посетители на ден. Изграждането на музей до пирамидите в Гиза е планирано още от 2002 г., но едва десетилетие по-късно се поставя началото на строежа. Построяването му има за цел се реши проблема с институционалната разпокъсаност на съхраняването на културното наследство на Древен Египет. 
Сградата на стария египетски музей в Кайро ще бъде реставрирана, но в нея ще останат малка част от богатствата на древната цивилизация, която ще представлява интерес основно за учени и студенти по египтология. 

Уникален

Архитектурен шедьовър от стъкло и стомана, Големият египетски музей се конкурира по мащаби и амбициозност с пирамидите, чиито наследство ще представя. Част от сградата има форма на пирамида с уникална покривна конструкция и правоъгълни панели по всички части на покривното пространство, които допускат много естествена светлина в главното фоайе. 
Музеят е построен на терен с денивелация от долината на Нил до платото на Гиза.

Наклонът се компенсира с огромно стълбище, от двете страни на което ще са разположени 87 древноегипетски статуи на фараони и богове. В парка на музея ще има градини със скулптури. Големият музей ще е оборудван с най-модерните технологии и виртуална реалност и ще води посетителите на вълнуващо приключение в историята на древноегипетската цивилизация. Експозицията ще е разделена на галерии на пет ери - прединастична, Старо царство, Средно царство, Ново царство и гръко-римски период. Кулминацията на обиколката ще е помещението с високи стъклени прозорци с гледка към пирамидите на Гиза. 

Вдясно от стълбището ще е разположена пълната колекция от богатства, открити в гробницата на Тутанкамон. Тя включва 5400-те предмета, открити от Хауърд Картът, и ще бъде представена в същия ред, в който британският археолог е направил находките си. Емоционалното пътуване в миналото на Тутанкамон ще е съпроводено с интересни разкази за живота на младия фараон.

Модерен

За най-малките посетители на музея ще има и отделен детски музей, в който по достъпен начин с визуални ефекти децата ще научат за историята на Древен Египет. 
Освен модерните условия за консервация на експонатите и достатъчното място за излагането им музеят разполага и със 17 модерно оборудвани лаборатории за реставрация. Голям екип от египтолози и реставратори работят по възстановяването на древните съкровища. 

Големият египетски музей е разположен на терен пред пирамидите в Гиза, извън централен Кайро, за да се избегне натовареният трафик в центъра на големия град. Разположението му е удобно, в близост до околовръстното на Кайро и до новото международно летище на Египет, наречено  „Сфинкс“ (Sphinx), само на 20 минути разстояние от музея. Предстои свързването на локацията и с метрото на Кайро. 

Цената на билетите вече е обявена. Те ще струват 400 EGP (около 23 евро) за възрастен и половин цена за студенти. Очаква се Големият египетски музей да привлича повече от 5 милиона посетители на година.