0

Мак Ръдърфорд, 17-годишният белгийски пилот, който успя да подобри два световни рекорда - за най-млад човек, обиколил света сам, и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет, кацна на летище "София Запад" край радомирското село Жедна две минути преди 17:00 часа.

"Постигнах целта си", бяха първите му думи на българска земя. Той сподели че е много щастлив от преживяното и същевременно е тъжен, защото е приключило. Мак призна, че е вдъхновен от сестра си и затова между тях няма съперничество. "Идеята е нейна и аз я следвам."

Младежът получи два сертификата за постигнати рекорди на Гинес. Пътуването на Мак започна на 23 март от летище „София Запад“ и завърши отново на същото място.

Причината белгийският авиатор да стартира и финишира в България, е спонсорството от страна на българска фирма, която му помага да осъществи пътешествието си. На самолета на Мак е брандирано българското знаме.

С поставянето на този рекорд пилотът постигна още една цел - показа, че младите хора имат място във върховите постижения на света.

Мак е по-малкият брат на Зара Ръдърфорд, която отново с помощта на същата българска фирма успя, през януари тази година, да подобри световния рекорд за най-млада жена, обиколила света сама, както и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет - рекорд, който вече е подобрен от собствения ѝ брат.

На летището Мак бе посрещнат от родителите си и Зара. 5-месечното пътуване на Мак е огромно предизвикателство, свързано с множество трудности, които той е успял да преодолее - няколкочасов полет над Тихия океан, пясъчни бури, проблеми с геополитическата обстановка и др. Той е преминал през 52 държави и пет континента.

От 3-годишна възраст Мак Ръдърфорд иска да стане пилот. Той е с британски произход и белгийско гражданство. Получил е лиценз през септември 2020 г., което по това време го прави най-младия пилот в света - на възраст от 15 години и два месеца. Мак е летял стотици часове с баща си, който е професионален пилот, като полетите са включвали две трансатлантически преминавания.

Мак заяви, че се връща в училище. Младежът сподели, че трябва да навакса пропуснатия учебен материал и ще продължи да лети за удоволствие.

„Идеята на един рекорд е да го поставиш, а не да го задържиш за дълго време“, заяви в отговор на журналистически въпрос Ръдърфорд.

По време на полетите си Мак призна, че е имало моменти, в които е било най-лесно да се предаде, но той е продължил напред дори в моменти, когато е изглеждало невъзможно да завърши околосветското си пътешествие.

Юношата е прекарал около 250 часа във въздуха. Най-напрегнат е бил полетът му от Япония до САЩ през Тихия океан, който е продължил 10 часа при лошо време.

Изпитание за него е било кацането на необитаем остров в Ирландия. „Приземих се на стъмване, имаше много облаци и дъжд и се притеснявах, че ако нещо се случи, няма кой да ми помогне“, сподели Мак.

След преживените изпитания се чувства по-уверен в летенето, смята, че е по-бърз в решаването на проблеми, възникващи по време на полет. „Радвам се, че съм тук. Страхотно е да се завърна след 5 месеца отново в България!“, каза младежът.

Мак смята, че е доказал, че младите хора могат да направят нещо различно и специално. Той призова своите връстници да следват мечтите и така някой ден те ще се сбъднат. „Работете усилено и продължавайте да се движите напред, независимо от възрастта си“, добави той, предаде БТА.