0

Т ези 10 дами показаха на света какво значи нестандартна и авангардна визия. По-брадати са от мъжете, да не говорим за тези от тях, които се подлагат на епилация.

Вилгефортис

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Medieval Art (@_medievalart)

Вилгефортис е родена през 14 век и е смятана за светица. Легендата разказва, че тя се молила на Бог да я направи отблъскваща, тъй като баща й я принуждавал да се омъжи за мавритански крал.

Бог сбъдва молитвата й и тя пуска дълга брада. Годежът е прекратен, а бащата на Вилгефортис бил толкова ядосан, че наредил да я разпнат.

Хелена Антония

Историците имат малко информация за Хелена Антония – брадата дама, родена в Лиеж, Белгия през 1550 г. Въпреки това, високото си положение в двора на императрицата на Свещената Римска империя Мария Австрийска, прави брадатата дама повече от достойна за включване в този списък. Хелена Антония била брадато джудже. Дали е била разглеждана като истинска жена и член на двора или е имала по-скоро ролята на шут? Нямаме представа.

Смята се, че също така е била придворна дама на Констанс Австрийска, кралица на Полша.

Жозефин Клофулия

Жозефина Бойсдехен е родена през 1831-ва в Швейцария. От самото си раждане тя има окосмение по цялото си тяло, а на две годинки и истинска брада, на която мъжете завиждали. Родителите й не били сигурни какво да правят с дъщеря си, но в крайна сметка я пратили в училище, където не само образованието, но и брадата й нараснали експоненциално. Жозефина започнала да прави представления, показвайки се на любопитните тълпи, а баща й действал като мениджър и агент. Девойката се запознала и с особено брадатия и космат джентълмен на име Фортуне Клофулия, за когото се омъжила. По-късно станала и майка. Първото й дете умряло, но второто оживяло. Момченцето имало достолепна брада като майка си дори в най-ранна детска възраст. Срещу Жозефина имало обвинения, че цялата работа с брадата й е измама, но при съдебен случай и след инспекция на трима лекари, се доказало, че е автентична. Мадам Брадатата жена се мести в САЩ и започва работа при Ф. Т. Барнъм. Клофулия умира през 1870 г. в Бриджуотър, Англия.

Хулия Пастрана

Пастрана е родена през 1834 г. в Синалоа, Мексико. Нейното окосмяване по лицето е причинено от хипертрихоза, а необичайно големите й устни са вследствие на друго заболяване - гингивална хиперплазия. Пастрана участва в редица шоута под унизителни сценични псевдоними. След смъртта й тялото й е било показвано в музеи и като цирков атракцион в продължение на години. Едва през февруари 2013 г. е погребана в католическо гробище близо до родното си място в Мексико.

Ани Джоунс

Ани Джоунс Елиът е родена в Марион, Вирджиния, през 1865 г. Не е известно дали причината за необичайното й състояние е хирзутизъм или свързано с него генетично заболяване, което засяга деца от двата пола и продължава и в зряла възраст. На 5-годишна възраст тя вече има мустаци и бакенбарди и става известна като "Момичето с брадата". Тя започва да работи в цирковото шоу на Ф. Т. Барнъм, още преди да навърши годинка. Родителите й получавали по 150 щатски долара на седмица (което тогава е много). По време на едно от представленията, което може да е било и един от рекламните трикове на шоумена, нюйоркски френолог отвлича Джоунс. Барнъм и полицията я намират изложена на църковен панаир. Когато мъжът заявил, че детето е негово, случаят стигнал до съда. Съдията отвежда "Момичето с брадата" преди да даде своите показания. Когато върнали Ани зала, тя видяла родителите си и изтичала при таях. Така бил сложен край на процеса. Когато пораснала станала говорител на "изродите" на Барнъм - дума, която тя се опитала да премахне от бизнеса. Джоунс се омъжва за Ричард Елиът през 1881 г., но се развежда с него през 1895 г. заради детската си любов Уилям Донован, който умира, оставяйки Джоунс вдовица. През 1902 г. Джоунс умира в Бруклин от туберкулоза на 37-годишна възраст.

Крао Фарини

Крао Фарини се появява на бял свят през 1876 г. в Лаос. Родена е с необичайното заболяване хипертрихоза - обилно окосмяване по тялото. Тя е осиновена от канадския промоутър в развлекателната индустрия Уилям Леонард Хънт, известен още като Гилермо Антонио Фарини. Той я принуждавал да участва в изложбени обиколки из Северна Америка и Европа през XIX век. По онова време белите обикаляли света и отвличали всеки, който имал някакво увреждане, деформация или друга странност. Крао Фарини умира на 16 април 1926 г. Тя била ползвана като доказателство за еволюционната теория на Чарлз Дарвин.

Алис Елизабет Дохърти

Когато Алис Елизабет Дохърти се ражда, тялото ѝ е покрито с руса коса, дълга два сантиметра. И до днес тя остава единственият човек с хипертрихоза ланугиноза в историята на САЩ.

Когато Алис 2-годишна родителите й започват да я водят по шоута из целия Среден Запад, под сценичното име "Вълнистото момиче от Минесота". Невинаги обаче взимала участие в циркови спектакли. Собственици на магазини я "наемали" за определен период от време. Излагали я като атракцион и таксували клиентите, за да я видят. Родителите й й отнели детството, за да заработят чрез нея някой и друг цент. Хората сякаш забравили, че под окосмението тя е просто едно нормално синеоко момиченце. Алис умира от бронхопневмония в Далас, Тексас, през 1933 г. на възраст 46 години.

Вивиан Уилър

Вивиан Уилър е родена през 1948-ма година. За разлика от другите жени в списъка, Вивиан е родена като интерсексуална. Тя си е правила няколко операции на гениталиите, за да може да има по-традиционна женска визия. Майка й я обичала, но баща й просто искал да спечели пари от нея. От 5-годишна възраст Вивиан работи по представления и праща пари вкъщи. По време на турне тя била взета под крилото на по-възрастни брадати дами, докато вкъщи била принуждавана да се бръсне. Като по-възрастна тя променила името си на Малинда Макси и станала много религиозна. Два пъти се е омъжвала, имала и две дълги връзки с мъже, въпреки че малцина я смятали за атрактивна. В момента Вивиан е пенсионирана, майка на син, който дала за осиновяване, но по-късно открила.

Харнам Каур

The Guardian

Харнам Каур е брадата жена и звезда в Instagram. Въпреки че има брада заради синдрома „Щайн-Левентал”, Харнам е истинска знаменитост в социалната мрежа и модел. Казват, че никой не може да отвърне очи от косматата красавица, която си слага ярко червило, пъстър тюрбан, лъскави бижута и облекло. Тя обожава себе си и е горда от брадата си.