0

Н а 100-годишна възраст почина италианският журналист Серджо Д'Анджело, който изнесе ръкописа на "Доктор Живаго" от СССР през 1956 г.,съобщи издателство "Фелтринели", публикувало произведението през 1957 година. 

Известният роман на Борис Пастернак (1890-1960), написан между 1945 и 1955 г., стана част от световно литературно наследство благодарение на превода на италиански от Пиетро Цветеремич, който беше публикуван за първи път в Италия през 1957 година. През 1958 г. Пастернак получава Нобелова награда за литература за романа си, но не я получава лично, тъй като режимът в СССР не му позволява да напусне страната. През 1989 г., след смъртта на писателя, синът му Евгений Пастернак взема отличието на своя баща. 

Серджо Д'Анджело почина в дома си в Сан Мартино ал Чимино (област на Лацио). Роден е в Рим. През 50-те години започва работа като журналист в радиостанция в Москва, където по-късно заживява заедно със семейството си – съпругата Жулиета и двете си деца. Дъщеря му Франческа каза в интервю за ANSA, че той често е виждал Пастернак, и нарече историята с пренасянето на ръкописа и последвалата публикация от издателството "приключението на живота му".

През 2015 г. в Сицилия бяха открити бюстове на Пастернак и италианския му преводач Цветеремич.