0

Д али Арканзас е също толкова вълшебен, колкото Париж? За един мъж отговорът изглежда е „да“.

Жулиен Навас, жител на Париж, Франция, извади голям късмет, тъй като откри 7,46-каратов диамант в Държавния парк “Кратерът на диамантите” в Арканзас.

„Този парк е вълшебно място, където мечтата за намиране на диамант може да се сбъдне! Беше наистина страхотно приключение“, каза парижанинът, цитиран от Arkansas State Parks.

Навас пристигнал в САЩ като турист и след като наблюдава изстрелването на ракета в Кейп Канаверал, Флорида, пътува до Ню Орлиънс.Там научил за Кратера на диамантите и фактът, че там са намирани скъпоценни камъни от пълни аматьори го заинтригувал. 

На 11 януари Нанак купи комплект инструменти за търсене на диаманти и се отправи към парка, където започнал да обръща пръстта около 9:00 часа. Няколко часа по-късно той занесъл находката в Центъра за откриване на диаманти. Оказва се, че той е изкопал ценен кафяв диамант с тегло 7,46 карата. 

„Толкова съм щастлив! Единственото, за което мога да мисля, е че трябва да съобщя на годеницата си какво намерих“, казал Навас на служителите на парка.

Дни преди да Навас да се натъкне на находката в района паднали проливни дъждове, който според местните са му помогнали да се сдобие с диаманта. 

„Ние периодично разораваме зоната за търсене, за да разрохкаме почвата, носеща диаманти, и да насърчим естествената ерозия“, заяви помощник-управителят на парка Уеймън Кокс.

„Когато дъждът пада върху полето, той отмива мръсотията и разкрива тежки скали, минерали и диаманти близо до повърхността“, добавя той. 

Навас обяснил на на служителите на парка, че е кръстил скъпоценния камък на годеницата си Карин. Той планира скъпоценният камък да бъде изрязан на два диаманта – един за годеницата му и един за дъщеря му.

„Диамантът на Навас има наситен шоколадовокафяв цвят и е закръглен като мрамор. Той е с размерите на бонбонена дъвка“, се казва в прессъобщението на държавните паркове на Арканзас.