0

Я понски учени установиха, че децата, които са имали домашен любимец, когато са били малки, са с 15 процента по-малък риск от хранителна алергия, съобщи  "Дейли мейл".

Рискът от хранителна алергия за децата намалява и ако майката е имала домашен любимец през бременността.

Израсналите с куче по-рядко имат алергия към яйца, мляко и ядки, а котките намаляват риска от алергия към яйца, пшеница и соя. 

Тъй като вече 10 процента от децата страдат от хранителна алергия, а и броят им се увеличава, учените се надяват, че предлагат нов начин за ограничаване на проблема. 

Екипът, ръководен от д-р Хисао Окабе от Медицинския университет във Фукушима, е анализирал данните за 65 000 деца, проследени, докато са навършили три години. 

Водеща теория за увеличаването на алергиите е хигиенната, според която хората в голяма част от света живеят в твърде чисти условия.

Микроорганизмите научават имунната система да разграничава безвредните от вредните дразнители. 

Възможно е домашните любимци да предотвратяват хранителните алергии, като засилват микробиома.

Известно е, че те увеличават добрите бактерии и децата стават по-малко уязвими, допълва БТА.