0

П ластмасова фигурка от „Междузвездни войни“ бе продадена на търг за рекордната сума от 480 000 евро. С това тя се превърна в най-скъпата играчка в света.

Досега най-скъпата играчка бе кукла Барби с 1-каратов диамант, продадена на аукцион през 2010 г. за сумата от 277 000 евро.

От тази фигурка са направени само стотина броя, но само два от тях са ръчно рисувани. Конкретно тази е от боядисаните на ръка. И е била изхвърлена в кофа за боклук заедно с цялата произведена партида.

Продаденото копие е запазено от служител, след като е било изхвърлено. Тя представлява ловеца на глави Боба Фет от сагата „Междузвездни войни“.

„Знаехме, че тази играчка има потенциала да влезе в книгата на рекордите и беше много вълнуващо да я видим като най-скъпата играчка в света“, каза Джо Мадалена, един от мениджърите на аукционната къща Heritage.

Тази фигурка на Боба Фет е проектирана през 1979 г. от компанията за играчки Kenner в очакване на излизането на филма „Империята отвръща на удара“ през 1980 г. - където известният ловец на глави прави запомняща се поява.

Играчката, която съдържа ракетна раница, трябваше да бъде изпратена безплатно на деца, които вече притежават четири други фигурки от „Междузвездни войни“. Но проектът е бил отменен заради опасност от задавяне. Тази фигурка никога не е била пускана в продажба от съображения за безопасност.