0

П отомък на четник на Ботев се оказа човекът, довел рок динозаврите Sabaton у нас. Това е майор д-р Стефан Петков, който преподава в Националния военен университет.

Припомняме, че след визитата си легендите записаха песен, посветена на Дойранската епопея - „Долината на смъртта“. Военният е фен на метъла и първи носител на новоучредената награда на НВУ по повод 24 май. „Когато разбрах, че освен грамота отличието върви и с парична награда, се смутих, но след това реших, че е възможност за мен. Реших, че мога да купя книги и да ги даря на библиотеката. Избрал съм вече заглавията и всички те са свързани с българската култура и история, особено с военната история“, разказа той.

Род

Майорът получил лейтенантските си пагони през 2006 г. Пет години по-късно се върнал в НВУ като докторант, за да защити дисертационния си труд на тема „Оптимизиране процеса на подготовката на формирования от Сухопътните войски за участие в операции на територията на страната“. „Да бъда военнослужещ не ми беше детската мечта. Но явно човек не може да избяга от съдбата си. Мъжете в рода ми са носили униформа и когато дойде време да взема решение, кръвта надделя“, разказа Петков пред в. „Борба“ и уточни, че офицери преди него са били баща му и дядо му Иван. „Дядо ми по бащина линия – Стефан, на когото съм кръстен, е потомък на участници в четата на Христо Ботев и в битките при Шипка. Участник е в двете фази от Втората световна война като доброволец. Изпълнявал е задачи в разузнавателно-сапьорно отделение. Неговият баща е загинал в Тутраканската епопея по време на Първата световна война. Затова дядо Стефан не е подлежал на мобилизация. Записва се като доброволец, бие се, връща се след края на войната. Всичко, което знам за войната и за рода си, зная от него. Защото той се зае да очертае и родословното ни дърво колкото се може назад във времето“, каза военният.

Метъл

Майор Петков получил задача от ръководството на НВУ да организира идването на Sabaton у нас. Началникът на военния ВУЗ ген. Иван Маламов също се оказал голям фен на метъла и рока. Майор Петков пък сподели, че за първи път се срещнал лично с музикантите по време на концерта им в Солун.

„Станахме приятели в социалните мрежи, видяхме се отново на фестивал в Чехия. А същата година, в която дойдоха в университета, Sabaton написаха песен за Дойран – The Valley Of Death“ („Долината на смъртта“), и я включиха в албума си The War to End All Wars. В него всички парчета са посветени на Първата световна война. Разказвал съм всичко това на курсанти, които също като мен обичат тази музика”, допълни Петков.