0

М ногото тренировки и упражнения може да не са ключът към дълголетието, според ново изследване. Всъщност твърде многото движение може дори да ускори процеса на стареене в телата ни, разкриха скандинавски учени.

Амбициозното проучване по често обсъжданата тема все още не е рецензирано, но наскоро спечели национална награда за спортна медицина във Финландия, където изследването е проведено в продължение на 45 години, пише NYP.

Проучвания на учени сочат: Спад на тютюнопушенето с е-цигари!

Множество проучвания през години доказваха, че тези, които спортуват повече, живеят по-дълго и по-здравословно.

Този път обаче изследователи установиха, че физическата активност може да има отрицателно въздействие върху здравето.

За да се проведе проучването, повече от 11 000 финландски еднополови близнаци са анализирани между 1975 г. и 2020 г.

ТАЙНАТА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО: 3 оргазма седмично увеличават живота с 10 г.

Участниците сами отчитат времето и интензивността на ежедневната си физическа активност и са категоризирани в четири групи: заседнали, умерено активни, активни и силно активни.

Като цяло те открили, че тези, които се упражняват най-малко, са склонни да доживеят до по-дълбоки старини. Тези, които са били физически най-активни, са били с около 1,8 години „по-възрастни“ от тези, които са извършвали по-скромна физическа активност.

Изследователите заключават още, че тези, които спортуват, може да не живеят по-дълго заради тренировките си, а защото обикновено живеят по-здравословен живот.