0

К рак, за който се смята, че принадлежи на британски алпинист, изчезнал преди 100 години, бе открит на връх Еверест, съобщи BBC. Откритието може да разреши една от най-големите мистерии в света на алпинизма.

Андрю Комин „Санди“ Ървайн се опитал да изкачи Еверест през юни 1924 г. заедно с партньора си Джордж Малори, но двамата изчезванали безследно. Докато останките на партньора му в крайна сметка бяха намерени, тялото на Ървайн така и не бе открито.

Санди Ървайн

 Санди Ървайн
GettyImages

Но миналия месец екип от алпинисти, снимащи документален филм на National Geographic, се натъкнал на важна находка в подножието на най-високия връх на планетата, разкрила се след топенето на ледник.

Известният авантюрист Джими Чин, който ръководи екипа, нарече откритието като "монументален и емоционален момент".

Мнозина се чудеха дали Санди Ървайн и Джордж Малори са успели да станат първите хора, изкачили Еверест, 29 години преди Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей да достигнат върха.

През годините някои се опитваха да търсят тялото на Ървайн, тъй като се знаеше, че е носел камера с непроявен филм, който може да докаже, че той и неговият партньор по катерене Джордж Малори са успели в подвига си.

Към настоящия момент британските власти проверяват самоличността на крака с помощта на ДНК проба, според доклад на National Geographic.

Но продуцентите на филма са доста уверени, че кракът принадлежи на Ървайн, поради чорапа, намерен в ботуша, който е избродиран с инициалите "AC Ървайн".

Откритието е направено, след като екипът на National Geographic се спуснал по ледника Централен Ронгбук до северната стена на Еверест през септември.

По пътя си те са открили и кислородна бутилка с маркировка от 1933 г. Експедицията до Еверест през тази година намери и предмет, принадлежащ на Ървайн.

Енергизирани от този възможен знак, че тялото на Ървайн може да е наблизо, екипът претърсвал глетчера няколко дни, преди един от тях да види ботуша да излиза от топящия се лед.

Мястото било напълно случайно място. Те изчислили, че ледът се е стопил само седмица преди откриването на крака на Ървайн.

Кракът е бил взет поради опасения, че гарвани ще го оглозгат и е бил предаден на китайските алпинистки власти, които управляват северната стена на Еверест.

Джули Съмърс, потомък на Ървайн, каза в изявление, че е била "развълнувана до сълзи", когато г-н Чин й разказал за откритието. „Това беше и ще остане изключителен и трогателен момент.“

„Това беше монументален и емоционален момент за нас и целия ни екип на земята и ние просто се надяваме, че това най-накрая може да донесе спокойствие на неговите роднини и светът на алпинистите като цяло“, каза Чин, който е известен със заснемането на спечелилия Оскар документален филм за катерене „Free Solo“.

Когато Ървайн изчезва той е бил само на 22 години и е бил най-младият член на експедицията, която интригува света на алпинизма от век насам.

За последен път двамата с Малори са видени живи на 8 юни 1924 г., когато тръгват към върха.

Тялото на Малори бе намерено чак през 1999 г. от американски алпинист. През последните десетилетия търсенето на останките на алпинистите бе затънало в противоречия на фона на подозренията, че телата са били преместени.