0

П ризраци ни стряскат и разсмиват в премиерния от днес по кината „Привидения в къщата“.

$157,8 млн. струва комедията със страховити моменти, твърди американската преса. По-голямата част от тези пари определено отива за специалните ефекти, от които филмът гъмжи. Но добри хонорари са получили също Росарио Доусън, Оуен Уилсън, Дани де Вито, Джейми Лий Къртис, Уинона Райдър и Джаред Лето, които са звезди в комедията, макар и да не са с главни роли.

Привидения в къщата е мащабно семейно зрелище

 Привидения в къщата е мащабно семейно зрелище
ДИСНИ/ФОРУМ ФИЛМ БЪЛГАРИЯ

Пирати

През 2003 г. на екран излезе „Привидения в къщата“ с Еди Мърфи в главната роля. Този филм определено има идейни сходства с някогашния голям кинохит. Но сега и по сюжет, и по специални ефекти определено е доста различен.

От „Дисни“ обаче видяха възможност филмът да се превърне в потенциален суперхит и не случайно го повериха на почти същия екип, който правеше „Карибски пирати“. У нас „Привидения в къщата“ през 2023 г. върви премиерно по кината в два варианта – озвучен на български и с надписи.

Мистерия

Това, което преди 20 г. ни е стряскало, сега ни разсмива. Все пак основата на този филм преди всичко е голямото забавление. И има доста комични моменти, някои от тях наистина са и смешни.

„Привидения в къщата“ е страховита, но и забавна призрачна мистерия, вдъхновена от едноименната, изключително популярна и обичана атракция в „Дисниленд“, която от своя страна се базира на филма с Еди Мърфи. Гилермо дел Торо (режисьор на „Блейд 2“, „Хелбой 1 и 2“, „Лабиринтът на фавна“, „Формата на водата“ и др.) още през 2010 г. има идея за възобновяване на кинохита и превръщането му в голяма поредица. „Привидения в къщата“ определено има страхотен потенциал, но друг е въпросът той как ще бъде реализиран.

Джейми Лий Къртис влиза в ролята на топката гадателка

 Джейми Лий Къртис влиза в ролята на топката гадателка
ДИСНИ/ФОРУМ ФИЛМ БЪЛГАРИЯ

След различни рокади най-накрая режисьор става младият и непознат у нас Джъстин Симиен, а Дел Торо се занимава със сценария и продуцирането.

Семейство

Така майка и нейният син наемат колоритен екип от „експерти“ по духове, за да им помогнат да изчистят старо имение от свръхестествени натрапници. Но това, което ще открият, е, че домът е там, където са привиденията.

В опит да започнат живота си начисто, самотната майка и 9-годишният й син се местят в огромно имение в Ню Орлиънс. Имота го закупуват на изненадващо ниска цена и много скоро разбират защо. Къщата е обитавана от духове, някои доста сприхави, другите не чак толкова, но пък досадни и всички те хич не са доволни от появата на новите живи обитатели.

Призраците са и добри, и доста зли

 Призраците са и добри, и доста зли
ДИСНИ/ФОРУМ ФИЛМ БЪЛГАРИЯ

Отчаяни, майката се свързва със свещеник, с овдовял учен, който по настоящем се изявява като напразно опитващ се да бъде успешен експерт по паранормални явления, а също с екстрасенс от най-стария френски квартал на града и с раздразнителен историк.

С тяхна помощ семейството се надява да направи „екзорсизъм на къщата“, а резултатът е колкото страшен, толкова и смешен, твърди с убеденост американската критика. А призраците се оказва, че са тормозени от друго привидение и заиграването с него хич не е забавно, а е смъртоносно опасно. Защото то държи под контрол 999 призраци и няма нищо против да вземе още няколко.