0

58-годишна майка на 5 деца и баба на 12 внуци счупи световния рекорд за най-дълъг планк.

На 27 март ДонаДжийн Уайлд от Албърта, Канада, постави нов рекорд за най-дълъг планк за жена - 4 часа, 30 минути и 11 секунди, съобщиха от "Рекордите на Гинес".

За успешното постигане на рекорда предмишниците и пръстите на краката на претендента трябва да докосват земята през цялото време. Останалата част от тялото трябва да е повдигната от земята и да се държи изправена през цялото време.

Според "Гинес" Уайлд започва да прави планк преди 12 години, когато счупва китката си и открива, че може да изпълнява това упражнение с гипс. 

"Осъзнах, че мога да чета и да правя неща, когато "планквам", и се влюбих в него", спомня си 58-годишната жена, цитирана от Vesti.bg

Според сведенията, за да се подготви за рекордния планк, Уайлд е тренирала в продължение на пет-шест часа всеки ден. По време на събитието тя е била заобиколена от близките си и разказва пред "Гинес", че през последните 30 минути се е съсредоточила върху това "да диша, да запази спокойствие и да не трепери".

 

"Последният час беше най-голямото предизвикателство, просто да остана съсредоточена и да запазя формата си", признава Уайлд.

"Всъщност все още не мога да го повярвам. Чувствам се като в сън", каза тя, преди да даде съвет на всеки друг, който има същата цел.

"Продължавайте да опитвате и да се упражнявате. Когато трябва да четете или да работите на компютъра си, просто го пробвайте на пода", заключи рекордьорката.

При мъжете рекордът за най-дълъг планк е поставен от 53-годишния Йозеф Шалек от Чехия през май 2023 г., според Гинес, с непоклатимо време от 9 часа, 38 минути и 47 секунди.