0

Н икълъс Кейдж е самовлюбен вампир, който тормози помощника си да му доставя хора за пиене на кръв. Това се случва в един доста забавен, но и кървав премиерен по кината филм – хорър комедията „Ренфийлд“.

Монахини и мажоретки

В „Ренфийлд“ верният слуга на Дракула е принуден да набавя плячка на господаря си и да изпълнява всяка негова прищявка, независимо колко ужасяваща и унизителна е тя. Така едно от желанията, които трябва да изпълни, е да достави на шефа си невинни монахини и мажоретки. В един момент Ренфийлд осъзнава, че след векове на емоционално и физическо потисничество отново жадува за нормален живот и най-накрая е готов да го потърси извън сянката на безсмъртния граф. Нещата обаче не са толкова прости, защо е доста трудно човек, независимо какви са му способностите, да сложи край на подобна тежка зависимост, каквато споделят двамата, а и е практически невъзможно да кажеш „не!“ на Принца на мрака. Все пак става дума за нещо повече от обикновен нарцисист, мисли си доставчикът. На всичкото отгоре съвременният свят крие и други опасности. Но Ренфийлд се залюбва с пътна полицайка, която има особено отношение към ролята му на доставчик и смята по някакъв начин да му помогне.

Доставчик

Доставчикът на свежа плът и кръв Ренфийлд е известен на почитателите на жанра още от романа на Брам Стокър, който дава старта на цялата митология за вампира. Там също е помощник на Дракула, но е затворен в лудница и яде живи насекоми. Подобно нещо бе доста добре онагледено в определено смятаната за най-добра екранизация на романа, дело на Франсис Форд Копола през 1992 г. Любопитно е, че навремето продуцентите силно са настоявали Копола да вземе племенника си Никълъс Кейдж за ролята на Джонатан Харкнър, който разказва историята и чиято годеница се оказва преродената жена на Дракула. Копола обаче категорично отказва с довода, че племенникът му ще изземе изцяло интереса към филма, какъвто горчив опит има във филма „Пеги Сю се омъжи“, та решава да вземе не толкова известния по това време Киану Рийвс.

Никълъс Холт, който сега е в ролята на доставчика Ренфийлд, вече е играл заедно с Кейдж в „Синоптикът“ през 2005 г., там бе в ролята на сина му. Холт е известен у нас с няколко роли, предимно главни, в „Джак, убиецът на великани“, „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще“, „Лудия Макс: Пътят на яростта“, „Бунтовник в ръжта“, „Толкин“, „Те пожелаха смъртта ми“, „Менюто“, сериалът „Велика“ и др.

Мечти

Що се отнася до Кейдж, той казва, че още като дете е мечтаел да играе в три роли – на Супермен, капитан Немо и Дракула. Сега едно от тези му желания се сбъдва, при това във филм, където освен хорър има доста хумор, че дори и сатира.

Иначе „Юнивърсъл“ залагат на „Ренфийлд“, след като преди това са решили да правят нова поредица „Мумията“. Но са сметнали, че тази с Том Круз, изградена предимно като хорър, не е имала достатъчен успех. Затова предпочели по собствените им изявления да не пускат нов филм с мумии, а на преден план да си извадят класически вампир. Така идва идеята за Дракула, но този път да съсредоточат нещата върху помощника му Ренфийлд.