0

„Black Friday” или „Черен петък“ е онази дата (четвъртият петък на ноември), на която намаленията в магазините достигат до 70% и поради тази причина това е един от оборотните за търговците дни в годината.

За първи път фразата се споменава през ноември 1951 година в американското списание „Factory Management and Maintenance“ заради работниците, които си взимат почивен ден след Деня на благодарността (четвъртият четвъртък на ноември). Така им се събират четири почивни дни, които те обикновено се използват за обиколка на магазините и проучване на коледните оферти.

Според друга теория терминът идва от полицаите във Филаделфия. В началото на 60-те години на миналия век те започват да наричат този ден „Черен Петък“ заради хаоса в четирите почивни дни, когато градът се е препълвал с туристи на Коледен шопинг, като доста от тях са оставали и в събота за годишния футболен мач между отборите на Армията и Военно-морските сили. Всичко това е предизвиквало огромни задръствания, хаос, кражби и много други проблеми. Години по-късно градската управа на Филаделфия се опитва да промени прозвището на деня от „Черен“ на „Голям Петък“, но фразата изобщо не става популярна сред жителите на града.

Спорно е дали „Черният Петък“ е по-печеливш за търговците ден от съботата преди Коледа (много продавачи твърдят, че правят по-голям оборот в края на ноември) най-вече, защото тогава има повече стока и по-големи намаления.

В историята на Америка има още един ден, наричан „Черният Петък“, който няма нищо общо с шопинга. През 1869 година финансистите Джей Гулд и Джим Фиск искат да надхитрят пазара на злато на Нюйорската борса за злато, като изкупят колкото могато повече злато и така изкуствено да вдигнат цената му. В петък, на 24 септември, се намесва тогавашният американски президент Юлисис Грант, който спира техния план. В резултат фондовата борса се срива до дъното, много бизнеси фалират, банкрутират милиони семейства, като американската икономика се възстановява години след този фатален петък.