0

Един от най-въздействащите паметници на Христо Ботев, който се извисява на централния площад във Враца, се руши. Местната управа предприема спешни мерки за ремонт не само на монумента, но и на целия архитектурен ансамбъл около него, съобщи кметът Калин Каменов.

Много сигнали от граждани, възмутени от състоянието на паметника са предизвикали изготвянето на експертиза. Специалистите установили, че в бронзовата фигура на Войводата са зейнали пукнатини, а между каменните плочи в пиедестала, трибуната и стената зад нея са се отворили фуги. Особено тежко е състоянието на стената с барелефите, където след многократното навлизане на вода се е образувал калцификат, който е изключително трудно отстраним. Тези дефекти доброволецът Харалампи Петров години наред се опитваше да замазва с подръчни средства, но вече е крайно време експерти в тази област да напишат рецептата за лечението на релефите със сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път.

Паметникът, ситуиран на естествения фон на Балкана в центъра на града е един от символите на Враца. 12-метровият монумент от бронз и сив гранит, дело на големия български скулптор Владимир Гиновски е издигнат на площада през 1964 година. Оттогава съществени ремонти по него не са правени, но в последно време фигурата на поета – революционер поне се мие със специален шампоан в навечерието на традиционните Ботеви дни, които се провеждат всяка година от 27 май до 2 юни. Любопитно е, че паметникът бе осветен чак 50 години след издигането му – през 2014 година от митрополит Калиник, който почина наскоро. По този повод авторът Владимир Гиновски тогава каза: „Ако сега се заема с интерпретация на Ботевия образ в скулптура, вероятно няма да се повтори със създаденото в ранните ми години. Но във всички случаи възторгът ми от него няма да се охлади, най-вече поради неговата гениална мисъл, от неговия прекрасен образ и от неговия още по-героичен подвиг и саможертва”. За съжаление скулпторът се спомина в края на същата година. Но монументът на Войводата във Враца остава и се нуждае от грижи, за да се върне величествения му вид.