0

3 казана с по 100 литра кметска рибена чорба бе раздадена в рамките на първия по рода си у нас Фестивал на цацата. „В чорбата има 100 кг девет вида риба, само черноморска: цаца, скумрия, лаврак, лефер, глави и филе от сьомга, калкан, кефал, чернокоп, попчета. Има и всичко, което се слага: дивисил, моркови, стар лук, картофи. Много е важно рибата да не бъде преварена и да е добре обезкостена. Това е чорба по краневски и само черноморска. Сладководни риби не слагаме. Застройката пък се прави само с брашно и кисело мляко”, издаде рецептата кметът Румен Николов. Чорбата бе наистина много вкусна, единодушно твърдяха опиталите я. Славата й бързо се разнесе и веднага пред шатрата с казаните се изви дълга опашка, която не секна, докато казаните не се опразниха.

Оказа се, че фестивалът на цацата предизвика огромен интерес не само сред българите, но и сред много туристи. Автобуси извозваха през целия ден летовници от северните ни курорти. Много любители на вкусната риба бяха дошли специално за фестивала от различни краища на страната – от Попово, Габрово, Плевен, Пазарджик. Вместо с автомобили, централната улица на Кранево бе пълна с маси, а над 30 капанчета едва смогваха да обслужват хилядите гости, желаещи основно пържена цаца, пържени картофи и бира. Цените, по предварително споразумение сред търговците, бяха навсякъде едни и същи: порция цаца – 3 лв., картофи – 2 лв., голяма наливна бира – 2 лв., малка – 1.50 лв.

„Цацата е голяма риба. Когато умувахме как да наречем фестивала – дали да е на калкана, решихме, че като най-малка риба, цацата да стане голям повод бизнесът и администрацията да си стиснем ръцете. Много от собствениците на хотели и ресторанти се включиха в наградния фонд, други пък финансираха част от мероприятията. Очакваме наистина страхотен сезон в Кранево. Лично аз се надявам на ръст на туристи от 30 на сто”, каза пред „Телеграф” Румен Николов. Негови колеги от област Силистра – кметовете на Сребърна, Българка, Айдемир, Смилец и Бабук изненадаха Николов с поздрав на живо. Кметът на село Българка, Тодор Маринов, изсвири на гайда добруджанско хоро, а останалите кметове поведоха хорото пред централната сцена.

Богатата фестивална програма е наситена с много концерти и през трите дни, с много игри и забавления за децата. Не липсват и атрактивни състезания. Първото бе за най-бързо почистване на цаца. Участниците бяха девет: осем жени и само един мъж. Сред състезателите преобладаваха „арни булки” от Варна, мъжът бе от Вълчи дол, а представител на домакините от Кранево бе Кичка, която спечели и наградата за най-много и най-качествено изчистена цаца.

През целия ден във фестивалната шатра се записваха участници за надпиване с бира, надяждане с цаца, семейни войни, най-смешен виц на рибарска тема. Най-много участници – 50, сред които и жени, имаше записани за масов пробег на 1 бирена миля, 4 Х 4. На старта и на всеки следващи 400 метра трябва бързо да се изпие една бира и да пробяга следващия етап.

Сред наградите са ваучери за уикенд, за веччеря, за козметични продукти, за покупка на хранителни стоки и т.н. Над 60 награди с награден фонд 1 500 лв. са предвидени за раздаване във Фестивалната томбола в последния ден – неделя, когато гост ще бъде Ути Бъчваров. Кулинарният майстор ще сготви 300 кг миди с ориз.