0

Около 80 ретроавтомобила на стойност няколко милиона лв се очаква да бъдат показани утре в центъра на Стара Загора на традиционното, провеждащо се вече аз 12-и път автошоу по повод предстоящия празник на града 5 октомври. Заявка са подали собственици на излъскани до блясък вехти возила от две дузини клубове в страната, включително и от най-младия, регистриран преди броени дни в Кубрат.

Тамошните автоманиаци са регистрирали 6 коли, коментира доайенът на старозагорския клуб Тончо Желязков. По традиция той и синовете му ще изкарат 3 мотоциклета и 3 леки коли, сред които има дори Тойота-пикап, ветеран от геоложките експедиции в далечна Либия.За пръв път фамилията ще покаже и мотоциклет Avo425. Двуколесният звяр е произведен през далечната 1956-а в Австрия и има двигател от 250 конски сили. Близо три години отнел ремонтът му, вече бил в движение.В колекцията на старозагореца има цели 6 броя от някогашната гедерманска картонена слава „Трабант” , като най-старши е модел от 1963-а година.Сред тях е и уникална лимузина „Макси” с 4 врати, за която колекционерът твърди, че друга не е виждал нито в България, нито в чужбина.

Очаква се в Града на липите да пристигнат и коли от колекцията на бившия хасковски кмет Георги Иванов, въпреки че на 2 август неизвестен пироман подпали с коктейл „Молотов“ шоу-рума и пламъците погълнаха 4 от най-атрактивните му експонати.По предварителна информация той ще се представи с непоказвана до сега у нас „Тойота“ от 60-те години на миналия ХХ век.