0

Е динствената на Балканския полуостров двойка Коне на Пржевалски – Игор и Куна, дариха Центъра за защита на природата и животните в Добрич с ново поколение – малкият Викинг. „Викинг се роди на 15 април и се чувства много добре, храни се, разхожда се със семейството. Много сме щастливи, че двойката отново има поколение”, сподели директорът на зоокъта Севдалина Венкова.

Семейство Игор и Куна от защитения вид Пржевалски са дарение от Швейцария. Досега двойката има трима наследници - Калиман и Искър, които са подарени, съответно на зоопарковете в Констанца и Ловеч. При родителите си в Добрич е сестра им Киара.

Конят на Пржевалски е един от двата съвременни подвида на Дивия кон и е включен в Червената книга на защитените видове. Представлява опитомен еднокопитен бозайник, представител на семейство Коне.Имат силно развито чувство за баланс и отбрана. В тази връзка конят е развил и една от необичайните си черти - спи еднакво добре както изправен, така и легнал. Бременността при кобилите продължава 11 месеца, а малкото конче се изправя на крака и започва да следва майка си минути след раждането. Обучението на младите коне започва от двегодишна възраст и трае до четиригодишна възраст. Пълното развитие на тялото достига на около петгодишна възраст, а продължителността на живота е около 25-30 години.

Докато малкият Викинг се приспособява към новата среда, новобрачната мечешка двойка и любимци на дечурлигата в Добрич – Берна и Костадин, мързелуват в луксозната си бърлога и се опитват да създават грижи на служителите в зоопарка. „Май се канят да ни обявят гладна стачка. Мръщят се на храната, която им даваме. Искат диня. Не че не им купуваме, ама 3 лева е килограмът. Нито да им купиш круши, черешите пък са по 5 лева, ягоди има на прилична цена на пазара, но пък търговците не дават фактура. Ще видим докъде ще стигнат мечоците в гевезелъците си”, шегува се Севдалина Венкова.

Центърът за защита на природата и животните в Добрич е уникален както за България, така и за Източна Европа. Създаден по българо-швейцарски проект, зоопаркът е с обща площ 160 декара, с богата 40-годишна дървесна и храстова растителност, с удобни транспортни и пешеходни връзки. Днес тук живеят над 100 животни от 30 вида. Зоопаркът в Добрич е първата лицензирана зоологическа градина в България.