0

Б олид на Русенския университет заминава на международното състезание за енергийно ефективни автомобили Shell eco-marathon Europе 2016. То ще се състои от 30 юни до 3 юли в Лондон. Днес електромобилът беше официално представен пред сградата на висшето училище.

Машината е с тегло около 32 кг и развива максимална скорост от 36 км/час. Пилотът й – докторантът в университета Илияна Минковска, ще го управлява от легнало положение чрез волан, изработен на 3D принтер. Изискванията са теглото на пилота да бъде под 50 кг. В противен случай се слагат допълнителни тежести.

Русенският болид ще се състезава в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия. В последните месеци екипът с ръководител Симеон Илиев работи по подобряването на техническите параметри на електромобила, олекотяването на купето, новата кормилна уредба и създаването на система за телеметрия, която да отчита серия показатели в реално време.

Отборът на Русенския университет за трета година е сред участниците в надпреварата, която предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили, информират от висшето училище. В дебюта си през 2014 г. русенските студенти успяха да изминат 168.27 км с 1 кВтч, което им отреди 23-то място в крайното класиране в категория „прототипи“, задвижвани с електрическа батерия. През миналата година автомобилът успя да измине 213 километра с 1 кВтч енергия. Амбицията на отбора за тази година е да се нареди сред Топ 10 в своята категория.