0

С пътуващата из Космоса родопска песен „Излел е Делю хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска и група гайдари ще бъде открит традиционният събор на левицата на връх Бузлуджа , съобщиха организаторите от „Позитано“ 20.

Тази година той е посветен на 125-та годишнина от учредяването на Дядоблагоевата БРСДП.

На Историческата поляна се очакват между 45 и 50 000 активисти и симпатизанти на БСП и други леви формации.

Ден по-рано, на 29 юли в Габрово ще се проведе национално съвещание, където председателят на Националния съвет Корнелия Нинова ще оповести кои са кандидатите на Столетницата за кандидатпрезидентската надпревара.

Над 20 имена са номиинрани до сега от основните организации, сред тях са проф. Стефан Данаилов, самата Нинова, Мая Манолова, Илиана Йотова, проф. Андрей Пантев и настоящият вицепрезидент Маргарита Попова.

От Габрово активът на БСП ще се изкачи на връх Шипка, където ще финишира състезание по планинско катерене с велосипеди за купата „Бузлуджа 2016“.

Емисари на „Позитано“ 20 вече са блокирали места за спане във всички хижи в района на старопланниския връх, сред тях и обновената „Еделвайс“, където някога е отсядал Тодор Живков при откриването на монумента Чинията през лятото на 1981 година.

В една от залите на 3-звездния хотел е подредена постоянна експозиция с фотоси от строежа на дома-паметник и неговото откриване.Снимките са направени от фотографа Артин Азинян, който е заснел и първата копка на строежа от войниците на генерал Делчо Делчев.

14 млн лв тогавашни български левчета, равни на 14 млн долара е струвало строителството по проект на арх. Георги Стоилов, което продължило 6 години.