0

З вуковото замърсяване, причинено от транспортните средства, кара самките на щурците да избират по-непривлекателни партньори, загърбвайки сигналите на по-сексапилните от тях, пише в."Дейли мейл".

Звуковото замърсяване, причинено от транспортните средства, кара самките на щурците да избират по-непривлекателни партньори, загърбвайки сигналите на по-сексапилните от тях, пише в."Дейли мейл".

Екип от британския университет Англия Ръскин, ръководен от Адам Бент, събрал женски щурци с мъжки екземпляри и им пускал изкуствено любовно свирене за ухажване с различно качество. Когато нямало заобикалящ шум, самките неизменно избирали партньорите с най-качествените и силни песни за ухажване. Но когато им пускали шум от улично движение, женските екземпляри не подбирали и се чифтосвали с когото им падне.
Любовните песни са много енергични и изпълнителите на най-качествените от тях обикновено са по-устойчиви на болести. По силата на еволюцията самките в нормални условия се спират точно на такива


партньори.
Съешаването с екземпляри с по-лоши биологични показатели заради звуковото замърсяване може да доведе до появята на по-нежизнеспособно поколение, твърдят британските учени.
Когато са в присъствието на самка, щурците започват да я ухажват с любовни песни, като търкат крилата си. Това изисква от тях доста енергия и любовните им трели са показател за физическото им здраве. При нормални условия то е решаващо за избора на женската.