0

А втентичен фолклорен спектакъл с много народна музика и танци беляза второто посрещане за сезона на организирани туристи в етнографската къща в девненското село Кипра. Група от 21 германци, отседнали в курортите край Варна, станаха част от представлението на самодейците от местното читалище „Христо Ботев 1927“.

Водени от читалищния секретар Дияна Найденова, която е професионален хореограф, самодейците заразиха с темперамент гостите и те спонтанно се хванаха на право хоро, овладявайки стъпките още с първия танц. Преди да прекрачат прага на къщата-музей, ги плени звукът на писналата гайда на Станислав Кръчмаров, който се е превърнал в своеобразна атракция в Кипра.

Участието му е част от организацията по посрещането на чуждите гости, които с удоволствие и с нескрит възторг го снимат и си правят селфита. Редом до гайдаря, жена и момиченце, пременени в народни носии, поднасяха на туристите традиционните хляб и сол , а песните на жените от самодейната група, заразяваха с мелодичността и многогласието си. На този фон немските туристи видяха как се преде вълна и как се тъче на единствения в Североизточна България отвесен стан. Гостите научиха и какви „нишани“ са оставяли навремето кипренските моми на възлюбените си и как се плетат чорапи на една и на пет куки.

След като разгледаха колоритната етнографска сбирка, гостите имаха възможността да се насладят и на изпълнение на Варненски танц, чиято ритмика се поддържа от танцьорките с ударите на дървени лъжици. Обикновено посетителите изкупуват домашната ракия, която домакините предлагат от атракривна каручката с домашни продукти, но тази група немски туристи заложи на кипренския мед и плетените терлици, разказаха от община Девня след визитата на туристическата група.